KENE ISIRMALARINA KRİTİK UYARI!

Ordu Gündemi (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 24.05.2025 - 14:26, Güncelleme: 24.05.2025 - 14:26 5764 kez okundu.
 

KENE ISIRMALARINA KRİTİK UYARI!

Vatandaşlar kene ısırmalarına karşı uyarılırken, “Elle dokunmaktan kaçının ve hayvanların kanı veya vücut sıvılarıyla temastan uzak durun.”
Karadeniz ve bölgesinde dönemsel olarak artış gösteren ve son olarak Sivas’ta 1,5 yaşındaki bir çocuğun ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları, vatandaşlarımızın dikkatini ve bilinçli hareket etmesini zorunlu kılıyor. Mevsim ve çevresel faktörlerin etkisiyle artan bu hayati risk taşıyan hastalığa karşı alınacak basit ama etkili önlemlerle hem bireysel hem de toplumsal sağlığımızı korumak mümkün. Hayati Risk Taşıyan KKKA'ya Karşı Neler Yapmalıyız? Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanı gibi riskli bölgelere giderken vücudu tamamen örten, açık renkli kıyafetler tercih etmek ilk adım. Pantolon paçalarını çorapların içine sokmak gibi basit bir önlem, kene temasını büyük ölçüde azaltabilir. Riskli alanlardan döndükten sonra ise vücudunuzu, özellikle kulak arkası, koltuk altı, kasık ve diz arkası gibi bölgeleri dikkatlice kontrol etmeyi unutmayın. Keneye Karşı Doğru Müdahale Hayat Kurtarır! Vücudunuza tutunmuş bir kene fark ettiğinizde kesinlikle çıplak elle müdahale etmeyin. Kolonya, sigara gibi maddelerle keneyi çıkarmaya çalışmak, hastalığın bulaşma riskini artırabilir. Keneye maruz kalan vatandaşlarımızın en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurması hayati önem taşıyor. Hayvanların üzerindeki kenelere de dikkat! Elle dokunmaktan kaçının ve hayvanların kanı veya vücut sıvılarıyla temastan uzak durun. Belirtileri Hafife Almayın! Kene temasının ardından 10 gün içinde halsizlik, ateş, iştahsızlık, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetler görülürse zaman kaybetmeden bir sağlık birimine gitmelisiniz. Erken teşhis ve müdahale, KKKA tedavisinde büyük önem taşımakta. Sağlığınız için bu uyarılara kulak verin, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun!
Vatandaşlar kene ısırmalarına karşı uyarılırken, “Elle dokunmaktan kaçının ve hayvanların kanı veya vücut sıvılarıyla temastan uzak durun.”

Karadeniz ve bölgesinde dönemsel olarak artış gösteren ve son olarak Sivas’ta 1,5 yaşındaki bir çocuğun ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları, vatandaşlarımızın dikkatini ve bilinçli hareket etmesini zorunlu kılıyor. Mevsim ve çevresel faktörlerin etkisiyle artan bu hayati risk taşıyan hastalığa karşı alınacak basit ama etkili önlemlerle hem bireysel hem de toplumsal sağlığımızı korumak mümkün.

Hayati Risk Taşıyan KKKA'ya Karşı Neler Yapmalıyız?

Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanı gibi riskli bölgelere giderken vücudu tamamen örten, açık renkli kıyafetler tercih etmek ilk adım. Pantolon paçalarını çorapların içine sokmak gibi basit bir önlem, kene temasını büyük ölçüde azaltabilir. Riskli alanlardan döndükten sonra ise vücudunuzu, özellikle kulak arkası, koltuk altı, kasık ve diz arkası gibi bölgeleri dikkatlice kontrol etmeyi unutmayın.

Keneye Karşı Doğru Müdahale Hayat Kurtarır!

Vücudunuza tutunmuş bir kene fark ettiğinizde kesinlikle çıplak elle müdahale etmeyin. Kolonya, sigara gibi maddelerle keneyi çıkarmaya çalışmak, hastalığın bulaşma riskini artırabilir. Keneye maruz kalan vatandaşlarımızın en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurması hayati önem taşıyor. Hayvanların üzerindeki kenelere de dikkat! Elle dokunmaktan kaçının ve hayvanların kanı veya vücut sıvılarıyla temastan uzak durun.

Belirtileri Hafife Almayın!

Kene temasının ardından 10 gün içinde halsizlik, ateş, iştahsızlık, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetler görülürse zaman kaybetmeden bir sağlık birimine gitmelisiniz. Erken teşhis ve müdahale, KKKA tedavisinde büyük önem taşımakta. Sağlığınız için bu uyarılara kulak verin, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun!

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.