REKABET KURULU: FERRERO FINDIK ALMAYA DEVAM EDECEK

Fındık (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 08.07.2025 - 11:24, Güncelleme: 08.07.2025 - 11:24 3115 kez okundu.
 

REKABET KURULU: FERRERO FINDIK ALMAYA DEVAM EDECEK

Rekabet Kurulu, “Ferrero’nun Türkiye’deki fındık alımı ve kırımı ve ihracat faaliyetlerini durduracağı, şeklinde haberler gerçeği yansıtmamaktadır.”
Rekabet Kurulu, Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Tic. AŞ hakkında yürütülen ve taahhütlerle sonlandırılan soruşturmanın Ankara 15. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine kamuoyunu bilgilendiren bir açıklama yayımladı. 2024 yılının Mart ayında Ferrero’nun kabuklu fındık alım miktarını azaltması, iç fındık alımını artırması, piyasayı bozmayacak şekilde alım yapması ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) referans fiyatının altında alım yapılmamasını içeren taahhütler sunması üzerine Rekabet Kurulu, şirkete yönelik soruşturmayı sonlandırma kararı almıştı. Karardan sonra Kurulun bu kararına ilişkin olarak Ankara 15. İdare Mahkemesine iptal davası açıldığını belirten Kurul, “Dava sürecinin sonunda Ankara 15. İdare Mahkemesi tarafından temel olarak; fiyat ve miktar odaklı sunulan taahhütlerin, Ferrero’nun hâkim durumunu kötüye kullanma potansiyelini ortadan kaldırdığına veya pazardaki dışlayıcı ve sömürücü eylemlerini kalıcı olarak sonlandırdığına dair somut ve güvenilir bir güvence sağlamadığı, alınan taahhütlerin fındık piyasasındaki etkilerinin bütüncül bir ekonomik analizle değerlendirilmediği dolayısıyla taahhüt kararının bu haliyle yetersiz kaldığı hususları belirtilerek, Kurul kararı iptal edilmiştir. Mahkeme kararında yalnızca, taahhütler temelinde soruşturma dosyasının sonlandırılmış olmasına ilişkin Kurul kararı değerlendirildiğini belirten Rekabet Kurulu, “Kararda Ferrero’ya veya diğer ilgili taraflara yönelik herhangi bir yaptırım kararı yer almamaktadır. Bir diğer ifadeyle Ferrero’nun Türkiye’deki fındık alımı ve kırımı ve ihracat faaliyetlerini durduracağı, yalnızca ithalat yapabileceği ve Kurul tarafından teşebbüse idari para cezası uygulanması gerektiği yönünde karar alındığı hususlarını içeren haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Ayrıca konuya ilişkin hukuki sürecin devam ettiği de belirtilmelidir.” Yapılan açıklamada son olarak, “Mahkeme kararı doğrultusunda, Ferrero tarafından, verilen taahhütlere uyum yükümlülüğü sona ermiş olmakla birlikte, fındık piyasasında rekabetin etkin işleyişinin sağlanması ve sürdürülmesi adına somut verilerle desteklenen bir piyasa analizinin yapılması ve gerekli değerlendirmelerin gerçekleştirilmesi amacıyla konunun yeniden Rekabet Kurulu gündemine alınması ihtiyacı doğmuştur.”
Rekabet Kurulu, “Ferrero’nun Türkiye’deki fındık alımı ve kırımı ve ihracat faaliyetlerini durduracağı, şeklinde haberler gerçeği yansıtmamaktadır.”

Rekabet Kurulu, Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Tic. AŞ hakkında yürütülen ve taahhütlerle sonlandırılan soruşturmanın Ankara 15. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine kamuoyunu bilgilendiren bir açıklama yayımladı.

2024 yılının Mart ayında Ferrero’nun kabuklu fındık alım miktarını azaltması, iç fındık alımını artırması, piyasayı bozmayacak şekilde alım yapması ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) referans fiyatının altında alım yapılmamasını içeren taahhütler sunması üzerine Rekabet Kurulu, şirkete yönelik soruşturmayı sonlandırma kararı almıştı.

Karardan sonra Kurulun bu kararına ilişkin olarak Ankara 15. İdare Mahkemesine iptal davası açıldığını belirten Kurul, “Dava sürecinin sonunda Ankara 15. İdare Mahkemesi tarafından temel olarak; fiyat ve miktar odaklı sunulan taahhütlerin, Ferrero’nun hâkim durumunu kötüye kullanma potansiyelini ortadan kaldırdığına veya pazardaki dışlayıcı ve sömürücü eylemlerini kalıcı olarak sonlandırdığına dair somut ve güvenilir bir güvence sağlamadığı, alınan taahhütlerin fındık piyasasındaki etkilerinin bütüncül bir ekonomik analizle değerlendirilmediği dolayısıyla taahhüt kararının bu haliyle yetersiz kaldığı hususları belirtilerek, Kurul kararı iptal edilmiştir.

Mahkeme kararında yalnızca, taahhütler temelinde soruşturma dosyasının sonlandırılmış olmasına ilişkin Kurul kararı değerlendirildiğini belirten Rekabet Kurulu, “Kararda Ferrero’ya veya diğer ilgili taraflara yönelik herhangi bir yaptırım kararı yer almamaktadır. Bir diğer ifadeyle Ferrero’nun Türkiye’deki fındık alımı ve kırımı ve ihracat faaliyetlerini durduracağı, yalnızca ithalat yapabileceği ve Kurul tarafından teşebbüse idari para cezası uygulanması gerektiği yönünde karar alındığı hususlarını içeren haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Ayrıca konuya ilişkin hukuki sürecin devam ettiği de belirtilmelidir.”

Yapılan açıklamada son olarak, “Mahkeme kararı doğrultusunda, Ferrero tarafından, verilen taahhütlere uyum yükümlülüğü sona ermiş olmakla birlikte, fındık piyasasında rekabetin etkin işleyişinin sağlanması ve sürdürülmesi adına somut verilerle desteklenen bir piyasa analizinin yapılması ve gerekli değerlendirmelerin gerçekleştirilmesi amacıyla konunun yeniden Rekabet Kurulu gündemine alınması ihtiyacı doğmuştur.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.