'FINDIKTA 609 BİN TON REKOLTE EN GERÇEKÇİ TAHMİN'
'FINDIKTA 609 BİN TON REKOLTE EN GERÇEKÇİ TAHMİN'
Fındık tüccarı Yılmaz Bindaş, “Türkiye’de 609 bin tonluk fındık ve 150 bin tonluk devir rakamının tartışmaya açık olmakla birlikte en gerçekçi bir tahmin” dedi.
Ordu’nun Altınordu ilçesinde fındık tüccarlığı yapan Yılmaz Bindaş, fındık sezonunun sonlarına yaklaşılırken bir değerlendirme açıklaması yaptı. Hem geride kalan sezonu analiz eden hem de yeni döneme ilişkin öngörülerini paylaşan Bindaş, üreticilere önemli tavsiyelerde bulundu.
Karadeniz’in en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındıkta 2024-2025 sezonu boyunca fiyatların TMO’da 132 TL, serbest piyasada ise 105-200 TL bandında seyrettiğini belirten Bindaş, güncel fiyatların 165-180 TL arasında değiştiğini söyleyerek, “Fiyatları etkileyen en önemli husus tabiki arz/talep dengesiydi. İklim hareketlerinin etkili don hasarının gündemde olduğu dönemlerde zirve yapan fiyatlar, yeni sezon görüntülerinin netleşmesi ile sakinleşti.”
Bindaş, Mayıs ayı itibarıyla 260 bin ton iç fındığın ihraç edildiğini, yaz döneminde bu rakama 120 bin ton daha eklenmesiyle birlikte toplamda yaklaşık 750-800 bin ton kabuklu fındığın piyasada hareket ettiğini öngördüğünü belirtti.
“EN GERÇEKÇİ TAHMİN 609 BİN TON”
2025 yılı rekolte tahminlerine de değinen Bindaş, İhracatçılar Birliği’nin 609 bin tonluk üretim ve 150 bin tonluk devir stoku öngörüsünün gerçekçi olduğunu savunarak, Türkiye’de 609 bin tonluk kabuklu fındık ve 150 bin tonluk devir rakamının tartışmaya açık olmakla birlikte en gerçekçi bir tahmin olabileceği geçmiş yıllardaki tahminlerinin, ihracat ve iç tüketim rakamlarının örtüşmesiyle desteklenmektedir. Bu değerlendirme rakamların iktisatçı gözüyle bağımsız bir bakış açısıyla yaptığımı da ayrıca vurgulamak isterim. Yanlışa yanlış doğruya doğru demek erdemdir.”
“700 BİN TONDAN AŞAĞISI SIKINTILI OLUR”
Üreticilerin bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Bindaş, “Türkiye’de rekoltenin 700 bin tondan aşağı olması ihracat ve iç tüketim için sıkıntılı bir durumdur. Bu durum üreticilerin lehine olmakla birlikte lehine olan bir durumu aleyhe çevirmek üreticilerin plansız hareketleriyle mümkün hale gelir. Şöyle ki; hasat ettiği mahsulünü erkenden satma durumunda kalmak ve bunun aynı anda birçok üretici tarafından yapılması piyasayı arz ağırlıklı bir döneme sokacağı için fiyatlar, fındık rekoltesi az olsa bile gerilemesine sebep olacaktır. O sebeple hasat masraflarının önceden planlanması ve hemen sezon başlangıcında satış düşünülmemesi gerekir. İkinci bir stratejide ihtiyaç kadar ürün satılmasıdır. İhtiyaç kadar ürün satılmasının avantajı da her fiyat seviyesinden faydalanmaktır." dedi.
Ayrıca farklı bölgelerde iklimin ürün miktarını farklı şekilde etkileyebileceğine değinen Bindaş, üreticilere sabırlı ve dikkatli olmaları yönünde çağrıda bulundu. Açıklamasını veciz bir sözle tamamlayan Bindaş, "Fırsat rüzgara benzer; marifet onu geçerken tutmaktır" dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.