FINDIK TARİHİNİN EN BÜYÜK KRİZİYLE KARŞI KARŞIYA
FINDIK TARİHİNİN EN BÜYÜK KRİZİYLE KARŞI KARŞIYA
Fındık tarihinin en büyük kriziyle karşı karşıya. Kokarca nedeniyle üreticiler, ellerindeki fındığı satmakla zorlanırken, satanlarda zararına satıyor.
Bu işe önlem alınmazsa fındıkta, Karadeniz’de biter. Türkiye’nin en önemli tarım ihracat ürünü olan ve milyonlarca Karadenizli için hayat demek olan fındık tarihinin en önemli kriziyle karşı karşıya kalmış durumda.
Altınordu, Fatsa ve Ünye’nin sahil kesimlerinde görülmeye başlayan kahverengi kokarca belası, diğer ilçelerin rakımı düşük bölgelerinde de görülmeye başlandı. Buralardaki üreticiler, kokarcanın yol açtığı randıman kaybı nedeniyle 50 ila 60 liraya ancak satabiliyor.
Sağlam fındığı olanlarında 120 lirayı geçen maliyetler karşısında serbest piyasada 115 lira olan fiyatlar nedeniyle maliyetin altında satmak zorunda kalıyor. Fındıkta yaşanan bu sorunlara bir çözüm bulunmazsa, fındıkta biter, Karadeniz’de...
Bu arada Ordu’da 24 Ağustos Cumartesi günü serbest piyasada 50 randıman kabuklu fındık fiyatı, 115 liradan işlem görmeye devam ediyor. Net fiyatı ise 109 lira 75 kuruş olurken, 55 randıman fındık fiyatı ise 120 lira 38 kuruştan işlem görmeye başladı.
Fiskobirlik'te 50 randıman fındık 120 TL iken, komşu il Giresun’da ise fiyatlar 118 ila 125 lira arasında değişiyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.