BU TUZAKLAR KOKARCAYI BULUP YOK EDECEK

Fındık (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 07.05.2025 - 10:43, Güncelleme: 07.05.2025 - 10:43 4354+ kez okundu.
 

BU TUZAKLAR KOKARCAYI BULUP YOK EDECEK

Kahverengi Kokarca zararlısı ile “CEZBET - YOKET” biyoteknik mücadelesi kapsamında temin edilen 13 bin 350 adet feromon İlçe Müdürlüklerine teslim edildi.
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, istilacı türlerden biri olan kahverengi kokarca ile mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Bilindiği üzere kahverengi kokarca, bölgemizde özellikle fındık, kivi başta olmak üzere meyve ve sebze üretiminde ciddi rekolte kayıplarına yol açmakta. Bu yıl da mevsimsel koşullar göz önünde bulundurularak “Cezbet - Yok Et” yönteminde kullanılmak üzere İlçe Müdürlüklerine feromon temini yapıldığını belirten İl Müdürlüğü, “Kışlaktan çıkan zararlının çoğalmasının ve popülasyonun azaltılmasının amacıyla Entegre Mücadele Prensipleri içinde olan “Cezbet - Yok Et” yöntemi ile erginler yumurta bırakmadan toplanmakta ve yok edilmekte.” Açıklamada, “Cezbet YokEt yönteminde kullanılan bu feromonlar, zararlının belli noktalarda toplanmasını ve etkisiz hale getirilmesini sağlıyor. Uygulama, hem biyoteknik mücadele yöntemleri arasında yer alması hem de kimyasal kullanımını azaltması açısından büyük önem taşıyor. Özellikle feromonları tuzak noktalarına asarken fındık bahçelerinin orta kısımlarına yerleştirilmemelidir. Bahçeye komşu orman ağaçları, meyvesi yenmeyen ağaçlara ve mümkünse bahçenin güney cephesine ve ağacın güney kısmına yerden en az 1,5 metre yukarıya asılması gerekmektedir. Bu noktalara toplanan zararlılar 7 günde bir feromonlar alınıp ilaçlanmalı ve sonra feromonlar tekrar takılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bir dişi kahverengi kokarca ergini sezon boyunca 200-250 yumurta bırakıyor.” denildi.
Kahverengi Kokarca zararlısı ile “CEZBET - YOKET” biyoteknik mücadelesi kapsamında temin edilen 13 bin 350 adet feromon İlçe Müdürlüklerine teslim edildi.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, istilacı türlerden biri olan kahverengi kokarca ile mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Bilindiği üzere kahverengi kokarca, bölgemizde özellikle fındık, kivi başta olmak üzere meyve ve sebze üretiminde ciddi rekolte kayıplarına yol açmakta.

Bu yıl da mevsimsel koşullar göz önünde bulundurularak “Cezbet - Yok Et” yönteminde kullanılmak üzere İlçe Müdürlüklerine feromon temini yapıldığını belirten İl Müdürlüğü, “Kışlaktan çıkan zararlının çoğalmasının ve popülasyonun azaltılmasının amacıyla Entegre Mücadele Prensipleri içinde olan “Cezbet - Yok Et” yöntemi ile erginler yumurta bırakmadan toplanmakta ve yok edilmekte.”

Açıklamada, “Cezbet YokEt yönteminde kullanılan bu feromonlar, zararlının belli noktalarda toplanmasını ve etkisiz hale getirilmesini sağlıyor. Uygulama, hem biyoteknik mücadele yöntemleri arasında yer alması hem de kimyasal kullanımını azaltması açısından büyük önem taşıyor.

Özellikle feromonları tuzak noktalarına asarken fındık bahçelerinin orta kısımlarına yerleştirilmemelidir. Bahçeye komşu orman ağaçları, meyvesi yenmeyen ağaçlara ve mümkünse bahçenin güney cephesine ve ağacın güney kısmına yerden en az 1,5 metre yukarıya asılması gerekmektedir. Bu noktalara toplanan zararlılar 7 günde bir feromonlar alınıp ilaçlanmalı ve sonra feromonlar tekrar takılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bir dişi kahverengi kokarca ergini sezon boyunca 200-250 yumurta bırakıyor.” denildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.