'5 SENE SONRA KİMSE TÜRKİYE'DEN FINDIK ALMAYACAK'

Fındık (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 23.11.2025 - 00:37, Güncelleme: 23.11.2025 - 00:37 4129 kez okundu.
 

'5 SENE SONRA KİMSE TÜRKİYE'DEN FINDIK ALMAYACAK'

Sencer Solakoğlu, “2030’un sonunda bu programı yeniden çekelim, bir daha konuşalım. O zaman kimse Türkiye’den fındık almayacak” dedi.
Önceki dönem TÜSEDAD Başkanı ve üretici Sencer Solakoğlu, fındık üretimi ve geleceğiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Solakoğlu, Türkiye’nin mevcut üretim yapısıyla uluslararası rekabette zorlandığını belirterek, “5 sene sonra kimse Türkiye’den fındık almayacak” ifadelerini kullandı. Verimlilik Sorunu Solakoğlu, Türkiye’de fındıkta dekar başına verimliliğin 86-89 kilo seviyelerinde olduğunu hatırlatarak, Amerika ve Şili’deki bahçelerde bu rakamın 250-300 kiloya ulaştığını söyledi. “Bu şartlarda rekabet edemezsiniz” diyen Solakoğlu, üreticilerin maliyetlerinin yüksek olduğunu, ancak verimlilik artırılmadığı sürece bu sorunun çözülemeyeceğini vurguladı. Üreticiye Eleştiri Fındık üreticilerinin çoğunlukla fiyatların yüksek açıklanmasını beklediğini, ancak bahçelerine yeterince bakım yapmadığını dile getiren Solakoğlu, “İstanbul’da yaşayıp sadece toplama zamanında bahçeye gitmekle olmaz. Bahçeye bakmazsanız, verim artmaz. Öyle bir dünya yok, onun da sonu geldi.” 2030 Uyarısı Solakoğlu, mevcut üretim anlayışının devam etmesi halinde Türkiye’nin fındık ihracatında büyük kayıplar yaşayacağını belirterek, “2025’in sonundayız. 2030’un sonunda bu programı yeniden çekelim, bir daha konuşalım. O zaman kimse Türkiye’den fındık almayacak” dedi.
Sencer Solakoğlu, “2030’un sonunda bu programı yeniden çekelim, bir daha konuşalım. O zaman kimse Türkiye’den fındık almayacak” dedi.

Önceki dönem TÜSEDAD Başkanı ve üretici Sencer Solakoğlu, fındık üretimi ve geleceğiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Solakoğlu, Türkiye’nin mevcut üretim yapısıyla uluslararası rekabette zorlandığını belirterek, “5 sene sonra kimse Türkiye’den fındık almayacak” ifadelerini kullandı.

Verimlilik Sorunu

Solakoğlu, Türkiye’de fındıkta dekar başına verimliliğin 86-89 kilo seviyelerinde olduğunu hatırlatarak, Amerika ve Şili’deki bahçelerde bu rakamın 250-300 kiloya ulaştığını söyledi. “Bu şartlarda rekabet edemezsiniz” diyen Solakoğlu, üreticilerin maliyetlerinin yüksek olduğunu, ancak verimlilik artırılmadığı sürece bu sorunun çözülemeyeceğini vurguladı.

Üreticiye Eleştiri

Fındık üreticilerinin çoğunlukla fiyatların yüksek açıklanmasını beklediğini, ancak bahçelerine yeterince bakım yapmadığını dile getiren Solakoğlu, “İstanbul’da yaşayıp sadece toplama zamanında bahçeye gitmekle olmaz. Bahçeye bakmazsanız, verim artmaz. Öyle bir dünya yok, onun da sonu geldi.”

2030 Uyarısı

Solakoğlu, mevcut üretim anlayışının devam etmesi halinde Türkiye’nin fındık ihracatında büyük kayıplar yaşayacağını belirterek, “2025’in sonundayız. 2030’un sonunda bu programı yeniden çekelim, bir daha konuşalım. O zaman kimse Türkiye’den fındık almayacak” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.