ÜRETİCİYE DOĞRU VE ZAMANINDA GÜBRELEME UYARISI
ÜRETİCİYE DOĞRU VE ZAMANINDA GÜBRELEME UYARISI
Fındık üreticilerini gereksiz ve fazla gübre konusunda uyaran Altınordu Ziraat Odası, gübreleme konusunda uyarılarda bulundu.
Altınordu Ziraat Odası, fındık üreticilerini gereksiz ve fazla gübre kullanımı konusunda uyardı. Oda, Mart-Nisan aylarında uygulanabilecek önemli azotlu gübrelerden biri olan 26 Azot (CAN - Kalsiyum Amonyum Nitrat, %26 N) hakkında bilgi verdi.
26 Azot (CAN) Gübrelemesinin ne zaman uygulanacağı hakkında bilgi veren Ziraat Odası, “Mart-Nisan aylarında, fındık sürgün gelişimini desteklemek amacıyla uygulanır. Çiçeklenme sonrası erken büyüme döneminde etkili olur.”
FAYDALARI NELER?
Faydalarıyla ilgili oda tarafından verilen bilgide, İçeriğinde %26 azot bulunur ve bunun yarısı nitrat azotu (NO3-), diğer yarısı amonyum azotu (NH4+) formundadır. Nitrat azotu, hızlı çözünerek bitki tarafından çabuk alınır ve anında etki eder. Amonyum azotu, toprakta daha uzun süre kalır ve daha yavaş salınım sağlar. Kalsiyum içeriği sayesinde toprağı asitleştirmez ve kök gelişimini teşvik eder.”
Uygulama dozu ve şekliyle ilgili ise, “Dekara 20-25 kg CAN gübresi uygulanabilir. Fındık ocaklarına çevresel olarak (taç izdüşümüne) serpilerek verilmelidir. Gübre atıldıktan sonra yağmur beklenmeli veya hafifçe sulama yapılmalıdır. Fazla yağmur ihtimali varsa gübrenin yıkanmasını önlemek için aşırı dozdan kaçınılmalıdır.”
Üreticileri bilinçli gübreleme yapmaları için uyaran Altınordu Ziraat Odası, “Sonuç olarak, 26 Azot (CAN), fındıkta erken bahar gelişimini desteklemek, sürgünleri güçlendirmek ve verimi artırmak için etkili bir azot kaynağıdır. Ancak, en doğru yöntem, toprak analizi yaptırarak eksik besin maddelerine göre gübreleme yapmaktır.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.