ORDULU KADIN EVİNİN BALKONUNDA HAZİNE BULDU
ORDULU KADIN EVİNİN BALKONUNDA HAZİNE BULDU
Ordu’da yaşayan Hanife Akça, evinin balkonunda "geyik böceği" gördü. Koruma altındaki bu böceğin değeri 5 milyon TL’yi bulabiliyor.
Ordu'nun Altınordu ilçesinde, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altında bulunan "geyik böceği" görüldü. Hanife Akça isimli bir vatandaşın evinin balkonunda rastladığı nadir böcek, incelendikten sonra yeniden doğal ortamına bırakıldı.
Altınordu'nun Eskipazar Mahallesi'nde ikamet eden 38 yaşındaki Hanife Akça, evinin balkonunda yaklaşık 6 santimetre uzunluğunda bir böcekle karşılaştı. Böceğin farklı görünüşü karşısında şaşıran Akça, yaptığı internet araştırması sonucunda bu canlının geyik böceği (Lucanus cervus) olduğunu fark etti. Geyik böceğinin nesli koruma altında olduğu bilgisine ulaşan Akça, böceği zarar vermeden inceledikten sonra doğaya geri saldı.
Yaşadığı deneyimi anlatan Hanife Akça, "Böceği görünce çok şaşırdım. Yaptığım araştırmada geyik böceği olduğunu öğrendim. Antenli, 6 taraklı bir böcekti ve boyu 6 santimetre civarındaydı. Sonra güvenle doğaya saldım" dedi.
Geyik Böceği Hakkında Bilgiler
Geyik böceği (Lucanus cervus), Lucanidae familyasına ait büyük ve dikkat çekici bir böcek türüdür. Adını, erkeklerinin büyük ve çatallı çenelerinden alır; bu çeneler, bir geyiğin boynuzlarını andırır. Avrupa'nın en büyük böceklerinden biri olan geyik böcekleri, genellikle 2 ila 7.5 santimetre uzunluğa ulaşabilir.
Böceğin insan sağlığına bir zararı olmadığını söyleyen uzmanlar "Geyik böcekleri genelde meşelerde ve çürümüş ağaçlarda yaşamaktadırlar. Yaşam süreleri yaklaşık 7-8 yıldır.. Hamile bir böcek 15-20 tane yumurta yapar. Yumurtladıktan 2 ay sonra da ölür" diyor.
JAPONLAR 150 BİN DOLARA ALICIYOR
Ayrıca uzmanlar, “Geyik böceğini Japonya'da koleksiyon olarak kullanıyor. En değerlisi 6 anteni olanı. Evcil hayvan olarak böceği besleyen Japonların onun için 150 bin dolar ( 4 milyon 845 bin TL) ödedikleri ileri sürülüyor" şeklinde konuşuyor.
Koruma Durumu: Geyik böceği, Avrupa'da birçok ülkede nesli tehlike altında veya hassas kabul edilen bir türdür. Habitat kaybı, ormanların tahrip olması ve pestisit kullanımı gibi faktörler popülasyonlarını olumsuz etkilemekte. Bu nedenle birçok uluslararası anlaşma ve ulusal düzenleme ile koruma altına alındı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.