ORDU SAHİLLERİNDEKİ GİZLİ TEHLİKEYE DİKKAT!
ORDU SAHİLLERİNDEKİ GİZLİ TEHLİKEYE DİKKAT!
Uzmanlar, daha geçtiğimiz günlerde iki gencin boğularak hayatını kaybetmesine neden olan Karadeniz’deki gizli tehlikeye dikkat çekiyor.
20 Mayıs Salı günü Ordu'nun Altınordu ilçesi Kumbaşı Plajı’nda denize giren Altınordu Züver Kaya Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi son sınıf öğrencileri Orhan Kadirhan Bilkay ve Yiğitcan Kıran boğularak hayatlarını kaybetti.
İki gencin hayatını kaybetmesi, Ordu’yu yasa boğarken, bu durum her yaz ayında Ordu başta olmak üzere yüzlerce insanın boğulduğu Karadeniz’deki gizli tehlike rip akıntısı tehlikesine karşı uzmanlardan uyarı geldi.
Karadeniz kıyılarında özellikle fırtınalı havalarda etkili olan ve halk arasında "çeken akıntı" olarak bilinen rip akıntısı, sıkça yaşanan boğulma vakalarının başlıca sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Uzmanlar, bu tehlikeli akıntıya karşı vatandaşları uyarıyor.
Rip akıntısı, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülüyor. Sığ sudan derin suya doğru kuvvetlice hareket eden bu akıntı, özellikle rüzgârlı havalarda topuklarda kırılan dalgaların dalyan bölgelerinden geri hareketi sonucu oluşuyor. Bu nedenle akıntıya kapılan kişiler kıyıdan uzaklaşıp açığa doğru sürükleniyor.
Boğulmaların Ana Nedeni Panik
Boğulma olayları, akıntıya kapılan kişilerin paniğe kapılarak kıyıya dönmeye çalışmaları sonucunda yorulmaları ve su üzerinde duramayarak boğulmalarıyla gerçekleşiyor. Uzmanlar, akıntıya kapılanların kıyıya doğru yüzmeye çalışmamaları gerektiğini belirtiyor.
Profesyonel yüzücüler bile rip akıntısına karşı koymakta güçlük çekerken, uzmanlar vatandaşların akıntıya kapılmaları durumunda sahile paralel yüzmeleri gerektiğini vurguluyor.
Uzmanlardan Önemli Uyarılar
Deniz dip yapısı, kum taneciklerinin büyüklüğü ve dalga yükseklikleri nedeniyle Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında çeken akıntının sıkça görüldüğü belirtilirken, bu akıntının oldukça tehlikeli olduğunu ve tüm boğulma vakalarının ortalama yüzde 70'ine sebep olduğunu ifade edildi.
Beji, akıntıların dibe değil açığa doğru çektiğini belirterek, paniğe kapılmanın ve direnmeye çalışmanın boğulma riskini artırdığını söyledi. "Suyun bulanık olduğu bölgelerden denize girilmemeli" diyen Beji, çeken akıntıyı tespit etmek için suyun renginin değiştiği bölgelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Akıntıya kapılma durumunda yapılması gerekenler:
- Direnmeyin, akıntı ile birlikte sürüklenin.
- Su üzerinde kalmaya çalışın, yorulmaktan kaçının.
- Kıyıya doğru yüzmek yerine, sahile paralel yüzerek akıntıdan çıkmaya çalışın.
Uzmanlar, vatandaşların denize girerken bu uyarılara dikkat etmeleri gerektiğini ve bilinçli davranarak rip akıntısına karşı tedbir almalarının hayat kurtarıcı olabileceğini ifade etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.