Fındıkta Fiyat Oyunu İddiası! Dev Şirketler Soruşturuluyor

Fındık (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 07.11.2026 - 11:16, Güncelleme: 07.11.2026 - 11:16 1541 kez okundu.
 

Fındıkta Fiyat Oyunu İddiası! Dev Şirketler Soruşturuluyor

Rekabet Kurumu, Ferrero ile birlikte 7 fındık şirketi hakkında soruşturma başlattı. Fındık alım fiyatları ve piyasa uygulamaları mercek altına alındı.
Rekabet Kurumu, fındık sektöründe faaliyet gösteren 7 şirket hakkında resmi soruşturma başlattı. Soruşturmada, firmaların fındık alım fiyatları ve alım politikalarını koordineli şekilde belirleyerek rekabet kurallarını ihlal edip etmedikleri incelenecek. Rekabet Kurumu, fındık alım ve satımı pazarında faaliyet gösteren teşebbüslere yönelik yürüttüğü ön araştırmayı tamamladı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, sektörde rekabetin ihlal edilip edilmediğinin tespit edilmesi amacıyla aralarında Ferrero'nun da bulunduğu 7 firma hakkında resmi soruşturma açılmasına karar verildi. Kurumun incelemesinde, şirketlerin fındık alım fiyatları ile alım politikalarını birlikte belirleyip belirlemedikleri ve bu yolla piyasadaki rekabet koşullarını etkileyip etmedikleri araştırılacak. Soruşturma Açılan Şirketler Rekabet Kurumu'nun kararı kapsamında soruşturma yürütülecek şirketler şunlar: Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret AŞ Atalay Fındık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Balsu Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Karaçuha Tarım Ürünleri İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. OFI Tarım Sanayi ve Ticaret AŞ Özyılmaz Fındık Sanayi ve Ticaret AŞ Şenocak Gıda Fındık Entegre Turizm Nakliyat İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Soruşturma Ne Anlama Geliyor? Rekabet Kurumu tarafından başlatılan soruşturma, ilgili firmaların kesin olarak rekabet ihlali yaptığı anlamına gelmiyor. Süreç kapsamında şirketlerin savunmaları alınacak, sektördeki fiyatlandırma ve alım politikaları ayrıntılı şekilde incelenecek. Yapılacak değerlendirmelerin ardından Kurul, rekabet kurallarının ihlal edilip edilmediğine ilişkin nihai kararını açıklayacak. Özellikle fındık üreticileri tarafından yakından takip edilen soruşturmanın, Türkiye'nin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden biri olan fındık piyasasında önemli sonuçlar doğurabileceği değerlendiriliyor.
Rekabet Kurumu, Ferrero ile birlikte 7 fındık şirketi hakkında soruşturma başlattı. Fındık alım fiyatları ve piyasa uygulamaları mercek altına alındı.

Rekabet Kurumu, fındık sektöründe faaliyet gösteren 7 şirket hakkında resmi soruşturma başlattı. Soruşturmada, firmaların fındık alım fiyatları ve alım politikalarını koordineli şekilde belirleyerek rekabet kurallarını ihlal edip etmedikleri incelenecek.

Rekabet Kurumu, fındık alım ve satımı pazarında faaliyet gösteren teşebbüslere yönelik yürüttüğü ön araştırmayı tamamladı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, sektörde rekabetin ihlal edilip edilmediğinin tespit edilmesi amacıyla aralarında Ferrero'nun da bulunduğu 7 firma hakkında resmi soruşturma açılmasına karar verildi.

Kurumun incelemesinde, şirketlerin fındık alım fiyatları ile alım politikalarını birlikte belirleyip belirlemedikleri ve bu yolla piyasadaki rekabet koşullarını etkileyip etmedikleri araştırılacak.

Soruşturma Açılan Şirketler

Rekabet Kurumu'nun kararı kapsamında soruşturma yürütülecek şirketler şunlar:

Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret AŞ

Atalay Fındık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

Balsu Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ

Karaçuha Tarım Ürünleri İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

OFI Tarım Sanayi ve Ticaret AŞ

Özyılmaz Fındık Sanayi ve Ticaret AŞ

Şenocak Gıda Fındık Entegre Turizm Nakliyat İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

Soruşturma Ne Anlama Geliyor?

Rekabet Kurumu tarafından başlatılan soruşturma, ilgili firmaların kesin olarak rekabet ihlali yaptığı anlamına gelmiyor. Süreç kapsamında şirketlerin savunmaları alınacak, sektördeki fiyatlandırma ve alım politikaları ayrıntılı şekilde incelenecek.

Yapılacak değerlendirmelerin ardından Kurul, rekabet kurallarının ihlal edilip edilmediğine ilişkin nihai kararını açıklayacak. Özellikle fındık üreticileri tarafından yakından takip edilen soruşturmanın, Türkiye'nin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden biri olan fındık piyasasında önemli sonuçlar doğurabileceği değerlendiriliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.