Fındıkta Akılalmaz Uçurum: Tek Kaybeden Üretici
Fındıkta Akılalmaz Uçurum: Tek Kaybeden Üretici
Üretici fındığını 180 TL’ye satarken, market raflarında aynı ürün 1.200 TL’ye ulaştı; alın teri ucuz, raf fiyatı el yakıyor. Bu durum ise tepkilere yol açıyor.
Ordu’da fındık fiyatlarındaki makas hiç olmadığı kadar açıldı. Bahçede alın teri döken üretici fındığını 180 TL’ye satamazken, Sakarya’da bir kuruyemişçi raflarında kavrulmamış iç fındığın fiyatı 1.200 TL’yi görerek rekor kırdı.
Üretici Kan Ağlıyor, Raf Fiyatı El Yakıyor
Ordu serbest piyasasında kabuklu fındık bugünlerde 180 TL bandında işlem görüyor. Ancak aynı fındık, işlenip rafa girdiğinde fiyatı adeta katlanıyor. Bir işletmede satışa sunulan kavrulmamış iç fındığın kilogram fiyatı tam 1.200 TL’ye ulaştı.
2 kilogram kabuklu fındıktan yaklaşık 1 kilogram iç fındık elde edildiği hesabıyla, raftaki bu rakamın kabuklu fındık karşılığının yaklaşık 600 TL’ye denk geliyor. Bu durum, üreticinin elinden çıkan fiyat ile tüketicinin ödediği bedel arasındaki 3 katı aşan devasa farkı gözler önüne seriyor.
Fiyat Uçurumu Her Geçen Gün Büyüyor
Fındık üretiminin merkezi Ordu’da, üreticiler bu "fiyat uçurumuna" tepkili. Üretim maliyetlerinin (gübre, ilaç, işçilik) her geçen gün arttığını belirten üreticiler, asıl kârı aracıların ve market zincirlerinin yaptığını savunuyor.
"Fındığın sahibi biziz, cefasını biz çekiyoruz ama parayı başkaları kazanıyor. 180 liraya fındık satıp, marketten 1.200 liraya fındık almak kabul edilemez."
Tüketici de Mağdur
Sadece üretici değil, yüksek fiyatlar nedeniyle fındığın ana vatanında yaşayan tüketiciler de fındığa ulaşmakta zorluk çekiyor. Sağlıklı bir besin olan fındığın "lüks tüketim" maddesi haline gelmesi, yerel halkın en büyük şikayetlerinden biri.
Fındık piyasasındaki bu dengesizliğin önümüzdeki günlerde nasıl bir seyir izleyeceği ve yetkililerin bu denetimsiz fiyat artışlarına müdahale edip etmeyeceği merak konusu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
