Fındık Üreticisine Darbe: 'Gizli Plan Ortaya Çıktı'

Fındık (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 18.01.2026 - 14:46, Güncelleme: 18.01.2026 - 14:46 458 kez okundu.
 

Fındık Üreticisine Darbe: 'Gizli Plan Ortaya Çıktı'

Fındık tüccarı Özcan Şahin, 2014 yılından bu yana Türkiye fındık sektörünün sistematik bir şekilde tekelci bir yapının eline teslim edildiğini iddia etti.
Ordulu fındık tüccarı Özcan Şahin, fındık fiyatları üzerindeki baskıya ve sektördeki karanlık oyunlara dair zehir zemberek açıklamalarda bulundu. Şahin, "Fındığı serbest piyasaya bırakın, 15 güne gerçek fiyatına ulaşır" diyerek meydan okudu. ​ Fındık piyasasında sular durulmuyor. "Fiyatlar neden yükselmiyor?" sorusuna yanıt arayan fındık tüccarı Özcan Şahin, 2014 yılından bu yana Türkiye fındık sektörünün sistematik bir şekilde tekelci bir yapının eline teslim edildiğini iddia etti. Şahin, üreticiden sanayiciye kadar herkesi hedef alan "6 aşamalı çökertme planını" ifşa etti. ​"ARZ AZALDI AMA FİYAT ARTMIYOR; ÇÜNKÜ OYUN BÜYÜK!" ​Ekonominin temel kuralı olan "Arz azsa fiyat artar" ilkesinin fındıkta bilinçli olarak işletilmediğini savunan Şahin, piyasaya yapılan müdahaleleri adım adım anlattı: ​Manipülatif Rekolteler: Mayıs ayında şişirilmiş rakamlarla fiyat baskılandı. ​Algı Operasyonları: Dış basın yoluyla "Türkiye fındık stokluyor, almayacağız" korkusu yayıldı. ​Bilinçli Talep Kısma: Türk üreticisini "cezalandırmak" için alımlar durduruldu. ​Rekabet Kurumu Eleştirisi: Kurumun tekelci firmanın lehine kararlar aldığı ve mahkeme kararlarını uygulamadığı iddia edildi. ​"DÜNYANIN EN BÜYÜK ALICISI OCAK AYINA KADAR NEDEN İHRACAT YAPMADI?" ​Şahin, sektördeki tekelci firmanın ve yerli işbirlikçilerinin tutumunu sert sözlerle eleştirdi: ​"Türkiye fındığının %35’ini alan bir firma, neden Ocak ayına kadar 1 kg bile ihracat yapmadı? Amaç; 'fındık pahalı, talep yok' algısıyla fiyatı dibe çekmek. Dünyada yüzlerce çikolata fabrikası fındık beklerken, piyasayı domine edenler bu trafiği kasten kesiyor." ​SAHİPSİZ BIRAKILAN MARKALAR: SAGRA VE FİSKOBİRLİK ​Fındığın katma değerli ürüne dönüşmesinin engellendiğini belirten Şahin, "Sagra’yı kimler batırdı? Fiskobirlik neden işlevsiz hale getirildi? Neden Ordu-Giresun’da bir fındık ihtisas organize sanayi bölgesi kurulamıyor?" sorularını yönelterek, yerli sanayinin önünün "F tipi bir yapılanma" tarafından kesildiğini ileri sürdü. ​"10 YIL İÇİNDE ROBOT AMELELER GELECEK"                                                ​Geleceğe dair çarpıcı bir öngörüde de bulunan Özcan Şahin, maliyetlerin düşürülmesi için tek yolun teknoloji olduğunu vurguladı: "Yapay zekâ donanımlı robot ameleler 10-15 yıla bahçeye girecek. Fındık daldan toplanıp direkt depoya inecek, işçilik maliyeti %5’e düşecek. Bu oyunu ancak teknoloji ve milli üretimle bozabiliriz." ​SON ÇAĞRI: "MÜDAHALEYİ BIRAKIN!" ​Piyasadaki fiyat baskısının son bulması gerektiğini belirten Şahin, sözlerini şöyle noktaladı: ​"Fiyatı düşüren biz değiliz. İpin ucu serbest piyasada değil, tekelci firma ve işbirlikçilerinin elinde. Fındığı serbest piyasaya bırakın; 15 gün içinde gerçek değerini bulacaktır. Biz ne stokçuyuz ne açıkçı; biz Türk fındığının bitirilmesine karşı duranlarız!"
Fındık tüccarı Özcan Şahin, 2014 yılından bu yana Türkiye fındık sektörünün sistematik bir şekilde tekelci bir yapının eline teslim edildiğini iddia etti.

Ordulu fındık tüccarı Özcan Şahin, fındık fiyatları üzerindeki baskıya ve sektördeki karanlık oyunlara dair zehir zemberek açıklamalarda bulundu. Şahin, "Fındığı serbest piyasaya bırakın, 15 güne gerçek fiyatına ulaşır" diyerek meydan okudu.

Fındık piyasasında sular durulmuyor. "Fiyatlar neden yükselmiyor?" sorusuna yanıt arayan fındık tüccarı Özcan Şahin, 2014 yılından bu yana Türkiye fındık sektörünün sistematik bir şekilde tekelci bir yapının eline teslim edildiğini iddia etti. Şahin, üreticiden sanayiciye kadar herkesi hedef alan "6 aşamalı çökertme planını" ifşa etti.

"ARZ AZALDI AMA FİYAT ARTMIYOR; ÇÜNKÜ OYUN BÜYÜK!"

​Ekonominin temel kuralı olan "Arz azsa fiyat artar" ilkesinin fındıkta bilinçli olarak işletilmediğini savunan Şahin, piyasaya yapılan müdahaleleri adım adım anlattı:

​Manipülatif Rekolteler: Mayıs ayında şişirilmiş rakamlarla fiyat baskılandı.

​Algı Operasyonları: Dış basın yoluyla "Türkiye fındık stokluyor, almayacağız" korkusu yayıldı.

​Bilinçli Talep Kısma: Türk üreticisini "cezalandırmak" için alımlar durduruldu.

​Rekabet Kurumu Eleştirisi: Kurumun tekelci firmanın lehine kararlar aldığı ve mahkeme kararlarını uygulamadığı iddia edildi.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK ALICISI OCAK AYINA KADAR NEDEN İHRACAT YAPMADI?"

​Şahin, sektördeki tekelci firmanın ve yerli işbirlikçilerinin tutumunu sert sözlerle eleştirdi:

​"Türkiye fındığının %35’ini alan bir firma, neden Ocak ayına kadar 1 kg bile ihracat yapmadı? Amaç; ' fındık pahalı, talep yok' algısıyla fiyatı dibe çekmek. Dünyada yüzlerce çikolata fabrikası fındık beklerken, piyasayı domine edenler bu trafiği kasten kesiyor."

​SAHİPSİZ BIRAKILAN MARKALAR: SAGRA VE FİSKOBİRLİK

​Fındığın katma değerli ürüne dönüşmesinin engellendiğini belirten Şahin, "Sagra’yı kimler batırdı? Fiskobirlik neden işlevsiz hale getirildi? Neden Ordu-Giresun’da bir fındık ihtisas organize sanayi bölgesi kurulamıyor?" sorularını yönelterek, yerli sanayinin önünün "F tipi bir yapılanma" tarafından kesildiğini ileri sürdü.

"10 YIL İÇİNDE ROBOT AMELELER GELECEK"                                               

​Geleceğe dair çarpıcı bir öngörüde de bulunan Özcan Şahin, maliyetlerin düşürülmesi için tek yolun teknoloji olduğunu vurguladı: "Yapay zekâ donanımlı robot ameleler 10-15 yıla bahçeye girecek. Fındık daldan toplanıp direkt depoya inecek, işçilik maliyeti %5’e düşecek. Bu oyunu ancak teknoloji ve milli üretimle bozabiliriz."

SON ÇAĞRI: "MÜDAHALEYİ BIRAKIN!"

​Piyasadaki fiyat baskısının son bulması gerektiğini belirten Şahin, sözlerini şöyle noktaladı:

​"Fiyatı düşüren biz değiliz. İpin ucu serbest piyasada değil, tekelci firma ve işbirlikçilerinin elinde. Fındığı serbest piyasaya bırakın; 15 gün içinde gerçek değerini bulacaktır. Biz ne stokçuyuz ne açıkçı; biz Türk fındığının bitirilmesine karşı duranlarız!"

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.