'Eğimli Araziyle Düz Arazideki Fındık Fiyatı aynı Olmaz'

Fındık (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 29.08.2026 - 11:21, Güncelleme: 29.08.2026 - 11:21 359 kez okundu.
 

'Eğimli Araziyle Düz Arazideki Fındık Fiyatı aynı Olmaz'

Aynı fiyat politikası sürdükçe herkesin fındık dikeceğini savunan UFK Başkanı Cem Şenocak, “Eğimli arazide destek ve teşviklerle çiftçiyi korumamız lazım”
Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Cem Şenocak, Türkiye’nin fındık sektöründeki mevcut tabloyu ve çözüm bekleyen sorunları değerlendirdi. Konseyin ziraat odaları, ticaret odaları, borsalar, üniversiteler ve ilgili bakanlıkların yer aldığı geniş bir yapı olduğunu belirten Şenocak, Türkiye’nin fındık politikasının şekillenmesinde aktif rol oynadıklarını söyledi. Şenocak, dünya fındık üretiminde Türkiye’nin karşısına yeni rakiplerin çıktığını vurgulayarak, “İtalya, Azerbaycan, Gürcistan yanında son yıllarda Amerika ve Şili’de de fındığa ilgi başladı. Üretim artıyor, bu da bizim pazar payımızı günden güne kaybetmemize neden oluyor” dedi. 40 Yılda Pazar Payı Geriledi Türkiye’nin dünya fındık pazarındaki payının son 40 yılda sürekli azaldığını belirten Şenocak, buna karşın üretim alanlarının genişlediğini ifade etti. Özellikle düz ovalarda fındık dikiminin artmasının arz fazlası riskini büyüttüğünü söyleyen Şenocak, Türkiye’de fındık dikili alanların 750 bin hektara ulaştığını, bunun 500 bin hektarının eğimli, 250 bin hektarının ise düz arazilerden oluştuğunu kaydetti. “Eğimli Arazide Üretici Korunmalı” Şenocak, Doğu Karadeniz’deki geleneksel fındık üretim alanlarının korunması gerektiğini vurgulayarak, “Düz ovada her türlü tarım yapılabilir ama bu bölge insanının alternatif ürün yapma şansı yok. Bu işin sosyal boyutu da var” dedi. Üretim politikasında arazi yapısının temel kriter olması gerektiğini belirten Şenocak, “Fiyatı yükseltmekten ziyade düz ovalarla eğimli araziyi iyi ayırmamız gerekiyor. Eğimli arazide destek ve teşviklerle çiftçiyi korumamız lazım” ifadelerini kullandı. “Aynı Fiyat Sürdükçe Dikim Devam Eder” Destekleme modelinde farklılaştırmaya gidilmesi gerektiğini belirten Şenocak, “Devlet ürüne 200 lira der ama eğimli araziye 100 lira destek vererek 300 lira diyebilir. Düz ovada fındık yapılmasını önlemek için böyle bir yöntem uygulanmalı” önerisinde bulundu. 1983 yılında düz ovada fındık dikiminin önlenmesine yönelik yasa çıkarıldığını ancak cezai yaptırım bulunmadığı için uygulamanın beklenen sonucu vermediğini hatırlattı. File Desteğinde Hedef %100 Fındık üretiminde file yönteminin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Şenocak, “Devlet destekli file yöntemimiz var. Yüzde 50 destekle başlamıştık, şu an yüzde 70’e kadar çıktı. Yüzde 100 olsun diye çalışıyoruz” dedi. Lisanslı Depo Vurgusu Şenocak, lisanslı depoculuğun fındık piyasasında fiyat istikrarı açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Lisanslı deponun olması, piyasaya hızlı arz edilen dönemlerde fazlalığı alması fiyatların dengelenmesi açısından önemlidir” ifadelerini kullandı.
Aynı fiyat politikası sürdükçe herkesin fındık dikeceğini savunan UFK Başkanı Cem Şenocak, “Eğimli arazide destek ve teşviklerle çiftçiyi korumamız lazım”

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Cem Şenocak, Türkiye’nin fındık sektöründeki mevcut tabloyu ve çözüm bekleyen sorunları değerlendirdi. Konseyin ziraat odaları, ticaret odaları, borsalar, üniversiteler ve ilgili bakanlıkların yer aldığı geniş bir yapı olduğunu belirten Şenocak, Türkiye’nin fındık politikasının şekillenmesinde aktif rol oynadıklarını söyledi.

Şenocak, dünya fındık üretiminde Türkiye’nin karşısına yeni rakiplerin çıktığını vurgulayarak, “İtalya, Azerbaycan, Gürcistan yanında son yıllarda Amerika ve Şili’de de fındığa ilgi başladı. Üretim artıyor, bu da bizim pazar payımızı günden güne kaybetmemize neden oluyor” dedi.

40 Yılda Pazar Payı Geriledi

Türkiye’nin dünya fındık pazarındaki payının son 40 yılda sürekli azaldığını belirten Şenocak, buna karşın üretim alanlarının genişlediğini ifade etti. Özellikle düz ovalarda fındık dikiminin artmasının arz fazlası riskini büyüttüğünü söyleyen Şenocak, Türkiye’de fındık dikili alanların 750 bin hektara ulaştığını, bunun 500 bin hektarının eğimli, 250 bin hektarının ise düz arazilerden oluştuğunu kaydetti.

“Eğimli Arazide Üretici Korunmalı”

Şenocak, Doğu Karadeniz’deki geleneksel fındık üretim alanlarının korunması gerektiğini vurgulayarak, “Düz ovada her türlü tarım yapılabilir ama bu bölge insanının alternatif ürün yapma şansı yok. Bu işin sosyal boyutu da var” dedi. Üretim politikasında arazi yapısının temel kriter olması gerektiğini belirten Şenocak, “Fiyatı yükseltmekten ziyade düz ovalarla eğimli araziyi iyi ayırmamız gerekiyor. Eğimli arazide destek ve teşviklerle çiftçiyi korumamız lazım” ifadelerini kullandı.

“Aynı Fiyat Sürdükçe Dikim Devam Eder”

Destekleme modelinde farklılaştırmaya gidilmesi gerektiğini belirten Şenocak, “Devlet ürüne 200 lira der ama eğimli araziye 100 lira destek vererek 300 lira diyebilir. Düz ovada fındık yapılmasını önlemek için böyle bir yöntem uygulanmalı” önerisinde bulundu. 1983 yılında düz ovada fındık dikiminin önlenmesine yönelik yasa çıkarıldığını ancak cezai yaptırım bulunmadığı için uygulamanın beklenen sonucu vermediğini hatırlattı.

File Desteğinde Hedef %100

Fındık üretiminde file yönteminin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Şenocak, “Devlet destekli file yöntemimiz var. Yüzde 50 destekle başlamıştık, şu an yüzde 70’e kadar çıktı. Yüzde 100 olsun diye çalışıyoruz” dedi.

Lisanslı Depo Vurgusu

Şenocak, lisanslı depoculuğun fındık piyasasında fiyat istikrarı açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Lisanslı deponun olması, piyasaya hızlı arz edilen dönemlerde fazlalığı alması fiyatların dengelenmesi açısından önemlidir” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.