DONUN VURDUĞU YERLERDE ZATEN FINDIK ÜRETİLMİYORMUŞ

Fındık (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 19.04.2025 - 00:08, Güncelleme: 19.04.2025 - 00:13 4264+ kez okundu.
 

DONUN VURDUĞU YERLERDE ZATEN FINDIK ÜRETİLMİYORMUŞ

750 rakımın üzerinde fındığın olmadığını söyleyen TTB Başkanı Eyyüp Ergan, “Bu rakımın altındaki bahçelerde don olayının etkisi yok denecek kadar azdır.”
Tarım ve Orman Bakanlığı dahil, birçok kesim, zirai don afetinin başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine büyük zarar verdiğini söylerken, ihracatçılardan tartışılır açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, aşırı soğukların zirai ürünlerde yaptığı etki oranlarının bilimsel metotlarda tespit edilmesi gerektiğine, bunun ise henüz yapılmadığına dikkat çekerek, en önemli tarımsal ihraç ürünümüz olan fındıktaki beyanların önemli kısmının spekülatif amaçlı olduğunu ileri sürdü. Ergan yaptığı açıklamada; kar ve ardından yaşanan soğukların fındık üretim bölgesindeki bahçelerin sahil kesimlerinde çok etkili olmadığını, daha çok yüksek kesimleri kapsadığını hatırlatarak şu görüşlere yer verdi: “Ülkemizde 740 bin hektarı aşan bir alanda fındık üretimi yapılıyor. Bu alanların da büyük kısmı 750 rakımın altında yer alıyor. Don olayının etkili olmadığı alanların oranı Ordu’da yüzde 75, Giresun’da yüzde 87, Trabzon’da yüzde 89, Samsun’da yüzde 94, Sakarya’da yüzde 95, Düzce’de yüzde 96, Zonguldak’ta ise yüzde 98 civarındadır. Bu rakımın altındaki bahçelerde don olayının etkisi yok denebilecek kadar azdır. Buralarda da tabi ki tespit yapılacaktır. Fındık bahçelerinin yer aldığı kesimlerdeki bu gerçeğe rağmen, yine de fındıkta meydana gelen hasarı şimdiden net rakamlarla ortaya koymak doğru değildir. Çünkü bunun ilgili ve yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından komisyonlar kurulup, bilimsel metotlar kullanılarak, bahçe ziyaretleri tespit edilmesi gerekir. Bu henüz yapılmamıştır. Bu nedenle söz konusu edilen hasar oranları üzerinden gelecek ile ilgili, özellikle de fiyat hesabı yapmak doğru değildir. Unutulmamalıdır ki, fındık bu ülkenin en büyük tarımsal ihraç ürünüdür.” Başkan Eyyüp Ergan ayrıca fındıktaki hasar ile ilgili olarak gerçekçi bir şekilde tespit çalışmasının henüz yapılmadığını, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından önümüzdeki günlerde yapılabileceğini vurgulayarak, “Bir dünya ürünü olan fındıkta küçük hesaplar, kişisel kazançlar yapılarak olumsuz etkiye sebep olacak beyanlardan uzak durulmalıdır. Bahçelerdeki durumla ilgili doğru tespit de yetkili kurum ve kuruluşlara bırakılmalıdır. Aksi davranışlar Türk fındığına üreticisinden ihracatçısına kadar zarar verir. Yıllık 2.5 milyar dolar döviz kazandıran bir üründe de bunları yapmaya kimsenin hakkı yoktur” dedi.
750 rakımın üzerinde fındığın olmadığını söyleyen TTB Başkanı Eyyüp Ergan, “Bu rakımın altındaki bahçelerde don olayının etkisi yok denecek kadar azdır.”

Tarım ve Orman Bakanlığı dahil, birçok kesim, zirai don afetinin başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine büyük zarar verdiğini söylerken, ihracatçılardan tartışılır açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Son olarak Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, aşırı soğukların zirai ürünlerde yaptığı etki oranlarının bilimsel metotlarda tespit edilmesi gerektiğine, bunun ise henüz yapılmadığına dikkat çekerek, en önemli tarımsal ihraç ürünümüz olan fındıktaki beyanların önemli kısmının spekülatif amaçlı olduğunu ileri sürdü.

Ergan yaptığı açıklamada; kar ve ardından yaşanan soğukların fındık üretim bölgesindeki bahçelerin sahil kesimlerinde çok etkili olmadığını, daha çok yüksek kesimleri kapsadığını hatırlatarak şu görüşlere yer verdi:

“Ülkemizde 740 bin hektarı aşan bir alanda fındık üretimi yapılıyor. Bu alanların da büyük kısmı 750 rakımın altında yer alıyor. Don olayının etkili olmadığı alanların oranı Ordu’da yüzde 75, Giresun’da yüzde 87, Trabzon’da yüzde 89, Samsun’da yüzde 94, Sakarya’da yüzde 95, Düzce’de yüzde 96, Zonguldak’ta ise yüzde 98 civarındadır. Bu rakımın altındaki bahçelerde don olayının etkisi yok denebilecek kadar azdır. Buralarda da tabi ki tespit yapılacaktır. Fındık bahçelerinin yer aldığı kesimlerdeki bu gerçeğe rağmen, yine de fındıkta meydana gelen hasarı şimdiden net rakamlarla ortaya koymak doğru değildir. Çünkü bunun ilgili ve yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından komisyonlar kurulup, bilimsel metotlar kullanılarak, bahçe ziyaretleri tespit edilmesi gerekir. Bu henüz yapılmamıştır. Bu nedenle söz konusu edilen hasar oranları üzerinden gelecek ile ilgili, özellikle de fiyat hesabı yapmak doğru değildir. Unutulmamalıdır ki, fındık bu ülkenin en büyük tarımsal ihraç ürünüdür.”

Başkan Eyyüp Ergan ayrıca fındıktaki hasar ile ilgili olarak gerçekçi bir şekilde tespit çalışmasının henüz yapılmadığını, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından önümüzdeki günlerde yapılabileceğini vurgulayarak, “Bir dünya ürünü olan fındıkta küçük hesaplar, kişisel kazançlar yapılarak olumsuz etkiye sebep olacak beyanlardan uzak durulmalıdır. Bahçelerdeki durumla ilgili doğru tespit de yetkili kurum ve kuruluşlara bırakılmalıdır. Aksi davranışlar Türk fındığına üreticisinden ihracatçısına kadar zarar verir. Yıllık 2.5 milyar dolar döviz kazandıran bir üründe de bunları yapmaya kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
İsmail ismail
(19.04.2025 00:25 - #532)
Bu adam ne yedi içtide yanlış konuşuyor.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.