BAYRAKTAR: ÜRETİCİ BU YIL PARA KAZANAMAYACAK

Fındık (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 06.05.2025 - 16:40, Güncelleme: 06.05.2025 - 16:40 3662 kez okundu.
 

BAYRAKTAR: ÜRETİCİ BU YIL PARA KAZANAMAYACAK

Ordu’da fındık bahçesini inceleyen TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bazı yerlerde yüzde 100’e varan zarar var. Bu yıl üretici para kazanamayacak.”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zirai don afetinden etkilenen bölgelerde gerçekleştirdiği incelemelere bugün de Ordu’da devam etti. Ordu’nun Altınordu ilçesi Gökömer Mahallesi'nde, zirai dondan zarar gören, fındık bahçelerini ziyaret ederek üreticilerle bir araya gelen Bayraktar, burada yaptığı basın açıklamasında, zarar gören çiftçilerin yanında olmaya devam edeceğini ve yaraların sarılması için sürecin yakından takipçisi olacağını vurguladı. Türkiye’nin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan fındık, 2025 yılı için büyük bir üretim kaybıyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Bayraktar, “Çiftçi bahçesine gidiyor, budamasını yapıyor, gübresini veriyor. Bahçeler uyanıyor, tomurcuklar patlıyor, fındıkta da durum bu. Tam o sırada, 20 Mart’ta don yaşıyoruz. Arkasından 11 Nisan’da tekrar bir don yaşıyoruz. Sahada yaptığımız tespitlerde özellikle yüksek kesimlerde, bu yıl rekoltenin çok düşük olacağını gördük. Hatta bazı yerlerde yüzde 100’e varan zarar var. Bu yıl üretici para kazanamayacak. Sahada gördük, ürün yok.” Üreticilerin Desteklenmesi Şart! Fındık bahçelerine gerekli bakımın yapılabilmesi ve üreticinin ayakta kalabilmesi için borçların yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “Eğer bu üretici desteklenmezse bu zararın altından kalkamaz. Borçlarını ödeyemez. Banka borcu, tarım kredi borcu var. Bu borçların yapılandırılması gerekiyor. Yeniden krediye ulaşması gerekiyor. Bu bahçelere bakacak, gübre verecek, ilaç verecek. O nedenle bu borçların ötelenmesi ve yeni kredi imkanının sağlanması gerekiyor. Ayrıca don olan yerlerde sigorta yoksa bu üreticilerin desteklenmesi gerekiyor.” “Fındık Stratejik Bir Ürün” Bayraktar, fındığın ekonomik ve sosyal yönüyle Türkiye için vazgeçilmez bir ürün olduğunu vurgulayarak “Fındık stratejik bir ürün. 2024 yılı ihracatı 2 milyar 350 milyon dolara ulaşmış. Bu yıl bu kadar da olmaz. Çünkü rekolte düşük. Biz bunu sahada görüyoruz. Üreticimiz para kazanamayacak. Bu ürün stratejik bir ürün. Karadeniz Bölgesi için sosyal yönü çok daha önemli. Fındık varsa burada sosyoekonomik hayat var, yoksa göç var. Bu bahçelerin ayakta kalması için üreticinin desteklenmesi lazım.”
Ordu’da fındık bahçesini inceleyen TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bazı yerlerde yüzde 100’e varan zarar var. Bu yıl üretici para kazanamayacak.”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zirai don afetinden etkilenen bölgelerde gerçekleştirdiği incelemelere bugün de Ordu’da devam etti.

Ordu’nun Altınordu ilçesi Gökömer Mahallesi'nde, zirai dondan zarar gören, fındık bahçelerini ziyaret ederek üreticilerle bir araya gelen Bayraktar, burada yaptığı basın açıklamasında, zarar gören çiftçilerin yanında olmaya devam edeceğini ve yaraların sarılması için sürecin yakından takipçisi olacağını vurguladı.

Türkiye’nin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan fındık, 2025 yılı için büyük bir üretim kaybıyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Bayraktar, “Çiftçi bahçesine gidiyor, budamasını yapıyor, gübresini veriyor. Bahçeler uyanıyor, tomurcuklar patlıyor, fındıkta da durum bu. Tam o sırada, 20 Mart’ta don yaşıyoruz. Arkasından 11 Nisan’da tekrar bir don yaşıyoruz. Sahada yaptığımız tespitlerde özellikle yüksek kesimlerde, bu yıl rekoltenin çok düşük olacağını gördük. Hatta bazı yerlerde yüzde 100’e varan zarar var. Bu yıl üretici para kazanamayacak. Sahada gördük, ürün yok.”

Üreticilerin Desteklenmesi Şart!

Fındık bahçelerine gerekli bakımın yapılabilmesi ve üreticinin ayakta kalabilmesi için borçların yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “Eğer bu üretici desteklenmezse bu zararın altından kalkamaz. Borçlarını ödeyemez. Banka borcu, tarım kredi borcu var. Bu borçların yapılandırılması gerekiyor. Yeniden krediye ulaşması gerekiyor. Bu bahçelere bakacak, gübre verecek, ilaç verecek. O nedenle bu borçların ötelenmesi ve yeni kredi imkanının sağlanması gerekiyor. Ayrıca don olan yerlerde sigorta yoksa bu üreticilerin desteklenmesi gerekiyor.”

“Fındık Stratejik Bir Ürün”

Bayraktar, fındığın ekonomik ve sosyal yönüyle Türkiye için vazgeçilmez bir ürün olduğunu vurgulayarak “Fındık stratejik bir ürün. 2024 yılı ihracatı 2 milyar 350 milyon dolara ulaşmış. Bu yıl bu kadar da olmaz. Çünkü rekolte düşük. Biz bunu sahada görüyoruz. Üreticimiz para kazanamayacak. Bu ürün stratejik bir ürün. Karadeniz Bölgesi için sosyal yönü çok daha önemli. Fındık varsa burada sosyoekonomik hayat var, yoksa göç var. Bu bahçelerin ayakta kalması için üreticinin desteklenmesi lazım.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.