'300 RAKIMIN ÜZERİNDEKİ ÜRETİCİLERE BİN TL DESTEK VERİLSİN'
'300 RAKIMIN ÜZERİNDEKİ ÜRETİCİLERE BİN TL DESTEK VERİLSİN'
Don zararını değerlendiren Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, “Rakımı 300 ve üzeri olan üreticilerimize en az 1.000 TL doğrudan gelir desteği sağlanmalı.” dedi.
Fatsa’da düzenlenen Tarım Fuarı’nda konuşan Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, fındık üreticilerinin yaşadığı kronik sorunlara dikkat çekerek, bunları, don, kokarca, ve masa başında rekolte çalışması yaparak üreticinin emeğini çalan manipülasyoncular olarak sıraladı.
Ali Feyzi, konuşmasında fındık üreticisinin karşı karşıya kaldığı üç temel sorunu şu sözlerle özetledi: “Fındığın üç temel sorunu vardır: Bir don olayları, iki kokarca zararlısı, üç masa başında rekolte çalışması yaparak üreticinin emeğini çalan manipülasyoncular.”
Karadeniz bölgesinin yüksek kesimlerinde etkili olan bahar aylarındaki ani don olaylarının fındık verimini ciddi şekilde etkilediğine dikkat çeken Feyzi, ayrıca son yıllarda hızla yaygınlaşan Kahverengi Kokarca zararlısının da büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Bu zararlının, ürün kalitesini düşürerek ihracat gelirlerini de olumsuz etkilediği belirtildi.
REKOLTE OYUNLARI ÜLKEYE DE ZARAR VERİYOR
En çok tepki gösterdiği konunun masa başında yapılan rekolte tahminleri olduğunu söyleyen Feyzi, “Bu tür manipülasyonların üreticiyi mağdur ettiğini, serbest piyasadaki fiyatların düşmesine yol açıyor. Üreticinin alın teriyle yetiştirdiği ürünü masa başında küçülten, piyasa dengelerini bozan rekolte oyunları son bulmalıdır. Bu tür uygulamaların sadece üreticiye değil, ülke ekonomisine de zarar veriyor.”
RAKIMI 300’ÜN ÜZERİNDEKİ ÜRETİCİLERE ÖZEL DESTEK TALEBİ
Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Feyzi, hükümete seslenerek, özellikle yüksek rakımlı bölgelerde üretim yapan çiftçilere yönelik doğrudan gelir desteği çağrısında bulundu: “Rakımı 300 ve üzeri olan üreticilerimize en az 1.000 TL doğrudan gelir desteği sağlanmalı. 2025 yılına mahsus olmak üzere, siyasilerden ve yöneticilerden bu desteğin bir defaya mahsus hayata geçirilmesini talep ediyorum.”
Bu çağrının arkasında yatan gerekçeleri ise bölgedeki üretim maliyetlerinin yüksekliği, iklimsel risklerin yoğunluğu ve piyasa istikrarsızlığı olarak sıralayan Feyzi, verilen desteğin üreticiyi ayakta tutmakla kalmayıp, tarımsal üretimin devamlılığı açısından da kritik olduğunu vurguladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.