Sevgili okurlar; Cumâ günü Ünye’de şehit cenâzesi varken, Dedeli ve Efirli’de de, Edirne’dreki kazâda rahmete kavuşan Ersoy Enginyurt ve Mustafa Sönmez’lerin cenâzeleri vardı. Sonraki gün eş Tülay Sönmez de rahmete kavuştu. Merhum Ersoy’un eşi de hastânede hayat mücâdelesi veriyor. Yüreklerimiz yandı. Rabbimiz, merhumların cümlesine ganî rahmetiyle muâmele eyleyip, başta, oğlunun cenâze namazını bizzat kıldıran ve BU BİR İMTİHAN diyerek bağrına taş basan Ekrem Enginyurt Ağabey olmak üzere tüm âile efrâdı ve diğer yakınlarına, sevenlerine sabr-ı cemîller ihsan eylesin.
Bir yandan hayat devam ediyor. Cenâzeden sonra herkes bırakıp dönüyor. Herkes ameliyle başbaşa kalıyor. Cenâze merâsimine katılanlar da dönüp işlerine kaldıkları yerden devam ediyorlar. Bu böyle gelmiş böyle gidecek. Rabbimiz ibret alıp yürüyüşünü ve de kendi mezarına tabutla gelişlerini güzelleştirenlerden eylesin inşâllâh…
EYMÜR-TEYNELİ-TELEFERİK...
Sevgili dostlar, Ulubey bağlamında bu defâ konumuz meydan. Artık meydana çıkıyoruz çünkü. Ulubey meydanına kavuşuyor çok şükür. Bu önemli bir adım. İlçemiz için şah atılımlardan biri bize göre. Sâdece meydan değil. Bizi heyecanlandıran başka konular da var. Ama bunun için çok erken ve çok iyi düşünülmesi gereken bir konu. Belki şaşıracaksınız ama, teleferik’ten söz ediyoruz.
Geçen hafta yeğenimiz Selâhattin Kahraman’ın Teyneli Tiryâki Âilesi’nden bir kızımızla nişan merâsimi vardı. Bucak Mahallesi’nde yaptık. Topluluk içerisinde Ulubey’de görev yapmış, Şuayip Tepesi’ne defâlarca çıkmış insanlar vardı. Teleferik konusu epey konuşuldu. İnsanların bayağı gündemine girmiş bu mesele.
Konuşuldu ama, daha Ordu’ya yeni yapıldı. Yıllardır gündemdeydi. Hem Ordu bunun için çok müsâit. Âcizâne bu iş için çok erken olduğunu düşünüyorum. Daha önce, ihtiyaç kendini göstersin. Ordu’da varken millet oraya niye gitsin? Bir defâ, teleferiği besleyecek nüfus yok. Ordu’yla Ulubey’in arası site, binâ ve tesislerle kavuşmadan, Melet kıyısına düşünülen projeler gerçekleşip de havza dolmadan, Şuayip Çayırı güreş organize merkezi olmadan, Eymür’e büyük kavşak ve Şayıp’la arasına köprü yapılmadan böyle bir şey yapmak en azından zamansız olur.
Konu dikkâte değer ama o denli de hesabı iyi yapılması gereken bir konu. Yeri geldikçe, zaman içerisinde elbette enine-boyuna değerlendirilecektir. Yapılsın demekle hemen oluverecek bir şey değil. Dolayısıyla biz de bu meyandaki düşünce ve görüşlerimizi belirtmeye devam edeceğiz inşâllâh.
TELEFERİK'TEN MEYDANA…
Gündem konuya, meydana dönersek, gerçekten de sevinçli ve heyecanlıyız. Çok ayrıntıyı bilmiyoruz ama, böyle bir şeyin düşünülmüş ve plâna alınıp projelendirilmiş olması bile güzel. ŞEHİRLERİ ŞEHİR YAPAN MEYDANLARIDIR. ŞEHRİN KÂLBİ MEYDANLARDA ATAR. Kâlp ne kadar kanlı canlı olursa, oradaki toplumsal, ticârî, kültürel hayat ta o kadar canlı olur.
Bunu bilen ve vaadleri arasında sıralayan Ordu Büyükşehir Belediyesi, bütün ilçe, belde ve mahallelerde rutin faaliyetlerini sürdürürken, bir yandan da köklü yenilik ve değişim hamlelerine başladı. 19 ilçede alt yapı ve çevre düzenleme çalışmalarını sürdürüyor. Ülkenin en büyük yol ihâlesi yapılıp şantiyeler kurularak icraata geçildikten başka şimdi de meydan çalışmaları başladı. Ordu’nun kentsel dönüşümle yeşil alanlara kavuşacağı müjdesi verildi.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver YILMAZ, bu meyanda, Altınordu, Ünye ve Fatsa ilçelerinde yapılacak meydan projeleriyle ilgili açıklamalar yaptı. Son olarak da Ulubey ilçe meydanı için yeni bir proje hazırlayan Ordu Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 8000 m2’lik çok amaçlı bir alanı halkın hizmetine sunacak.
Çok fonksiyonlu olarak plânlanan parkın yapımına geçtiğimiz ay başlandı bile. Ulubey kent merkezinin çehresini değiştirecek olan meydanın yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor. Yapılan açıklamaya göre projede yürüyüş ve tören alanı, oturma yerleri, Milli Egemenlik Parkı, çocuk oyun ve fitnes mekânları var. Proje bittiğinde halkın rahatlıkla dolaşıp vakit geçirebileceği bir kent parkı hayata geçirilmiş olacak.
Kullanılacak malzemelerle ilgili yapılan açıklamalar da göz önünde bulundurulduğunda ilçenin çehresinin oldukça değişeceğini, câzibe yanında, sosyâl akış ve ticârî dolaşımının da artacağını söyleyebiliriz.
Ancak, açıklamalarda işin kültürel boyutuna fazla vurgu yapılmadığını görmekteyiz. Bunun da süreç içerisinde, ya da sonradan yapılacak düzenlemelerle telâfi edilebileceğini düşünüyoruz. Meydan ortaya çıkınca, ihtiyaç da kendini belli edecek zâten. Eğer şehir şenlenecekse bunun gerekleri yapılacak mutlaka. Proje şekillenince, kendisinin değerlendirilmesi için bir nevî zorlayacak ilgili ve yetkilileri.
Şehir için devâsâ diyeceğimiz böyle bir projeye, kültürel bir şeyler yapmadan ve de yapamadan, câzip çeşniler katmadan, bunca emeğe işlerlik kazandırmak, her şeyden önce mânevî haz almak mümkün değildir.
Ne demek istediğimizi ve neler yapılabileceğine dâir düşüncelerimizi gelecek haftalara bırakırken, meydanımızın şimdiden hayırlara, güzel işlere vesîle olması dileğiyle emeği geçenleri tebrik ediyor, hepinize sevgi ve saygılar sunuyoruz ves’selâm….