Hani bir söz var ya; "Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane." diye. Geçen gün Ordu bu meyanda değerlendirebileceğimiz çok anlamlı bir açılışa sahne oldu. BOZTEPE KİTAP KAHVE. Adı üstünde; eksende KİTAP var. OKUMA var. KIRAAT yâni. KAHVE de, yanı sıra İKRAMLAR da var anlamına geliyor.
Sizin anlayacağınız, KİTAP KAHVE dediğimiz eski KIRAATHÂNE geleneğinin bu güne bakan yüzü. Yine, konuşmalar arasında geçtiği gibi, kurtuluşumuz, geçmişte yaşanan güzellikleri günümüze taşımada.
Atalar ne demişler; “Zararın neresinden dönülürse kârdır.” İnşâllâh dönüyor, yavaş yavaş kendimize geliyoruz. Yabancı rüzgârların sarhoş edip başımızı döndürerek uçurup kaçırdığı âlemlerden ayılıp uyanıyoruz. İşte bu açılış ta bunun bir göstergesi.
Bu bir proje. Sâhibi de Ensar Vakfı Ordu Şûbesi. Sundukları proje Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkililerince mâkul görülüp destek kapsamına alınıyor. Hemen yer araştırılıp kiralanıyor, iç kısım tamâmen yenilenip mîmârî, estetik dizaynı yapılıyor. Yaşadığımız bu güzel gün tüm bu süreçlerin sonucu. Emeği geçenlerden Allâh razı olsun. Ordu için çok hayırlı bir iş çıktı ortaya.
KIYIKLIK, OKTAY EKŞİ, BERİL DEDEOĞLU!...
O gün, üye olmanın yanında bir kitapsever olarak da büyük bir heyecana tanık olduk. Ensar Vakfı Genel Merkezi’nden Feyzullah KIYIKLIK ve Recep ÇALIK Beyler başta olmak üzere 5 kişilik bir grup yetkili buradaydı. Misâfirlerimizin İstanbullu yıllardan arkadaşı olan Ali Osman DENİZ Hocamızın da burada bulunması, sohbete ayrı bir renk kattı.
Feyzullah Ağabey, GALATASARAY LİSESİ’nde görev yaptığı günlerden, Oktay EKŞİ ile, oğlunun öğrenciliği bağlamında ve daha sonra televizyon programlarında karşılaşmalarında yaşadıklarından bahsetti. Geçen hafta vefat eden Beril DEDEOĞLU da öğrencisiymiş. Ondan da sitâyişle söz etti ve hüsnişahâdette bulundu.
Mâmâfih; Oktay EKŞİ ve Prof. Beril Hanım örneğinde ölenin ardından yapılan şâhitliğin önemini bir kez daha htik. Beril Hanım öldü gitti, Allâh rahmet eylesin. Bizler de öleceğiz. Feyzullâh Bey’in bu şehâdeti çok değerli bilen için. Rabbimiz herkesi iyilerle karşılaştırsın ve de hepimize iyi şâhitlikler etmeyi, edilmeği nasîp eylesin inşâllâh. Âmin…
GALATASARAY, BAĞCILAR, MECLİS...
Şunu da belirtmeden geçmeyelim ki, programın şeref konuğu Feyzullah KIYIKLIK, anlattıklarından anlaşılacağı gibi önemli bir isim. Kendisi, vakfımızın ilk kurucularından olması yanında, Bağcılar Belediye Başkanlıklarıyla tanınan, 3-4 dönem milletvekillikleri de yapmış bulunan, ülkede, bir tarafı mahallî ve genel idârî makam ve mevkîlere uzanan dâvâ misyonunun öncü isimlerinden.
Bir eğitimci, ilâhiyâtçı ve de hukukçu kişiliğiyle 90’lı yıllarda, başını çektiği ekiple berâber İstanbul’da Bağcılar, Sultanbeyli gibi birkaç yerde elde edilen başarı gece-gündüz canhıraşâne çalışmaların bereketiyle İstanbul Büyükşehre taşınmış ve ülke oralardan bu günlere gelmişti.
Bu günler o günler ki, bir zamanlar belediyelerde Besmele’yle açılış yapılmasına karşı çıkan, ortalığı velveleye veren muhâlefet yetkilileri bu gün kendileri bizzat YÂSİN okuyorlar, gittikleri, halka açık programlarda. Çok şükür; bunlar önemli gelişmeler. Rabbim kıymetini idrâk, şükrünü de edâ nasîp eylesin inşâllâh...
KATILIM, KONUŞMALAR; DOSTLAR ve DUÂLAR...
Gelelim programa; takdimini ODÜ ilâhiyât Fakültesi Talebesi, TV Programcısı Muhammed KARACA, Kur’an Tilâvetini Giresun Ünv. İlâhiyât Öğrencisi Can ATICI’nın yaptığı açılışa katılım da çok iyiydi.
Vâlilik adına teşrif eden ve kısa bir konuşma yapan Âdem ÖZTÜRK Bey’den başka olarak, Dr. Mehmet Hilmi GÜLER, Aşkın TÖREN, Engin TEKİNTAŞ, Şenel YEDİYILDIZ, Altınordu Müftüsü Mustafa DÜZGÜNEY, Şûbe Müdürü Fâtih ÖZDEMİR, diğer kurum yetkilileri, bürokratlar, çeşitli partilerden adaylar, özellikle Eğitim ve Diyânet câmiası mensupları, STK temsilcileri ve Nurullah KESKİN, Ahmet BİLGÜ, İbrahim ELİBOLCA, Mustafa SEZEN, Tamer UYSAL, Mustafa ATEŞ gibi ilk bakışta göze çarpan Ünye, Fatsa’dan gelen Ensar ve İlim Yayma Cemiyeti mensupları.
Ordu İl Müftüsü Mürsel ÖZTÜRK’ün kısa duâsıyle berâber, protokolün besmele eşliğindeki kurdela kesimleriyle açılış gerçekleşmiş oldu. Hayırlı olsun. Dâvetliler kitaplara baktılar. Çay, kahve içtiler. Tüm katılımcılara dağıtılan aşûreden yediler, pastalardan tattılar. Sohbet ettiler, hasret giderdiler. Böylelikle Ordumuz çok hasret çektiği böylesi bir kültür, irfan yuvasına kavuşmuş oldu.
"OLGUN KÜÇÜK"LER; ADI BÜYÜKLER!...
Burada, “Sağol Olgun KÜÇÜK Başkan. Sana ve ekibine teşekkürler. Ordu sana minnettar. Daha nice böyle güzelliklere imza atıp güzel Ordu'nun güzelliklerine güzellikler katmaya muvaffak olman için sana duâcıyız. Sen keşke bu Ordu’ya çok daha önceleri gelmiş olsaydın!” demekten kendimizi alamıyoruz.
Neden derseniz; Eğer düşünülürse, anlı-şanlı nice siyâsetçilerin, adı büyüğe çıkmış etkili ve yetkililerin, nice gökdelenler diken, devâsâ projelere imza atan başkanların, iş adamlarının -beceremediği demiyorum, çünkü öyle bir dünyâları yok; olsaydı bir şekilde yaparlardı- yapmadığı ve yapmayacak oldukları çok önemli bir iş yapılmıştır. Allâh (CC) râzı olsun. Rabbim, Ordumuzun, yurdumuzun ve de nesillerimizin bahtı ve güzel geleceği adına sayılarınızı ve gayretlerinizi çoğaltsın inşâllâh...
ENSAR KİTAP, BOZTEPE ÇAY, ŞARKİYE KAHVE!...
Sözü bağlarken, BİR TEK KİTABIN DAHA İYİ ANLAŞILMASI adına gerçekleştirilen bu proje için tekrar hayırlı olsun diyor, burasının hep böyle devam edeceğini hatırlatıyoruz. Müessesenin esprisi bu çünkü. Artık bundan sonra, kitap severlerin, kültür ortamı solumak isteyen gençlerin, bilgi âşıklısı herkesin her gün uğrayabileceği, çay içebileceği, dostlarıyla, kültür insanlarıyla buluşabileceği bir irfan mekânı var demek oluyor. Bu hepimiz için iyi bir fırsattır...
O zaman; haydin dostlar kitaba-deftere, kültüre, hasbihâle…
Haydin dostlar; ne dostluk, ne de okumak gelmez ihmâle!...
Gözümüz aydın artık, ne mutlu, ne mutlu bizlere!...
Haydin dostlar; BOZTEPE KİTAP KAHVE’de buluşmak üzere,
Hepinize sevgiler, saygılar; gönülden teşekkürler ves’selâm…