'KARADENİZ FINDIKTA FELAKETİ YAŞIYOR'

Fındık (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 14.09.2024 - 14:28, Güncelleme: 14.09.2024 - 14:28 4048 kez okundu.
 

'KARADENİZ FINDIKTA FELAKETİ YAŞIYOR'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ,“Bölgemizde, özellikle fındık üretimi açısından ciddi bir felaket yaşanıyor.” dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında istilacı ve tahrip edici bir zararlı olan “kahverengi kokarca”ya (halyomorpha halys) karşı saha mücadelesi amaçlı iş birliği protokolü imzalandı. Rektörlük Senato Salonu’nda yapılan protokol töreninde imzalar Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ile Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam tarafından atıldı. İmza töreninde; Samsun Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mevlüt Gürbüz ile OMÜ’lü akademisyenler ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri de hazır bulundu. Kahverengi kokarcaya karşı ısı tuzakları Proje Protokolü kapsamında geliştirilen projeye göre zirai üretimi ve bilhassa fındık bahçelerini tehdit eden kahverengi kokarca zararlısına karşı “ısı tuzakları” modeliyle bu zararlı türün nüfusunun kontrolünde önemli aşamalar kat edilmesi ve ekolojik dengenin normalleşmesine maksimum katkıda bulunulması öngörülüyor. Yürütücülüğü OMÜ Mühendislik Fakültesinden Arş. Gör. Dr. Fevzi Şahin’in yaptığı projede Teknopark Genel Müdürü ve aynı zamanda OMÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mevlüt Gürbüz ile Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Resul Kaya ve Abdulkadir Kuleyin araştırmacı olarak görev alacak. REKTÖR ÜNAL: “MEVCUT TABLO, AKUT VE ACİL BİR DURUMA İŞARET EDİYOR” İmza töreninde konuşan Rektör Ünal, kahverengi kokarcanın fındık üretiminde büyük zarara yol açtığına dikkat çekerek “Bölgemizde, özellikle fındık üretimi açısından ciddi bir felaket yaşanıyor. Henüz bu yıl için sonuçları net olarak konuşmak mümkün olmasa da üreticilerden gelen bilgiler, durumu bir sosyal sorumluluk olarak ele almamız gerektiğini gösteriyor. Mevcut tablo, akut (çabuk ilerleyen, iveğen) ve acil bir duruma işaret ediyor. Bu nedenle İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile bu zararlıya karşı mücadeleyi esas alan bir protokol imzaladık.” dedi. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam OMÜ ile iş birliği doğrultusunda zararlı ile mücadelede yeni yöntem ve mekanizmalar üzerinde çalıştıklarını vurgulayarak “Bugün itibarıyla OMÜ ile bir protokol imzaladık. Bu protokol kapsamında, böceklerin nasıl toplanabileceği ve imha edilebileceği konusunda yeni bir tuzak ve makine geliştirme çalışmalarına başladık. OMÜ’lü akademisyenlerimizle birlikte farklı yükseltilerde ve zamanlarda kullanılabilecek bir makine tasarımı üzerinde araştırmalar yapacağız. Prototip geliştirilip faydalı sonuçlar elde edildikten sonra makinenin bölgede kullanılmasına yönelik üretime geçilecek” diye söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ,“Bölgemizde, özellikle fındık üretimi açısından ciddi bir felaket yaşanıyor.” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında istilacı ve tahrip edici bir zararlı olan “kahverengi kokarca”ya (halyomorpha halys) karşı saha mücadelesi amaçlı iş birliği protokolü imzalandı.

Rektörlük Senato Salonu’nda yapılan protokol töreninde imzalar Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ile Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam tarafından atıldı. İmza töreninde; Samsun Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mevlüt Gürbüz ile OMÜ’lü akademisyenler ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri de hazır bulundu.

Kahverengi kokarcaya karşı ısı tuzakları Proje Protokolü kapsamında geliştirilen projeye göre zirai üretimi ve bilhassa fındık bahçelerini tehdit eden kahverengi kokarca zararlısına karşı “ısı tuzakları” modeliyle bu zararlı türün nüfusunun kontrolünde önemli aşamalar kat edilmesi ve ekolojik dengenin normalleşmesine maksimum katkıda bulunulması öngörülüyor.

Yürütücülüğü OMÜ Mühendislik Fakültesinden Arş. Gör. Dr. Fevzi Şahin’in yaptığı projede Teknopark Genel Müdürü ve aynı zamanda OMÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mevlüt Gürbüz ile Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Resul Kaya ve Abdulkadir Kuleyin araştırmacı olarak görev alacak.

REKTÖR ÜNAL: “MEVCUT TABLO, AKUT VE ACİL BİR DURUMA İŞARET EDİYOR”

İmza töreninde konuşan Rektör Ünal, kahverengi kokarcanın fındık üretiminde büyük zarara yol açtığına dikkat çekerek “Bölgemizde, özellikle fındık üretimi açısından ciddi bir felaket yaşanıyor. Henüz bu yıl için sonuçları net olarak konuşmak mümkün olmasa da üreticilerden gelen bilgiler, durumu bir sosyal sorumluluk olarak ele almamız gerektiğini gösteriyor. Mevcut tablo, akut (çabuk ilerleyen, iveğen) ve acil bir duruma işaret ediyor. Bu nedenle İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile bu zararlıya karşı mücadeleyi esas alan bir protokol imzaladık.” dedi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam OMÜ ile iş birliği doğrultusunda zararlı ile mücadelede yeni yöntem ve mekanizmalar üzerinde çalıştıklarını vurgulayarak “Bugün itibarıyla OMÜ ile bir protokol imzaladık. Bu protokol kapsamında, böceklerin nasıl toplanabileceği ve imha edilebileceği konusunda yeni bir tuzak ve makine geliştirme çalışmalarına başladık. OMÜ’lü akademisyenlerimizle birlikte farklı yükseltilerde ve zamanlarda kullanılabilecek bir makine tasarımı üzerinde araştırmalar yapacağız. Prototip geliştirilip faydalı sonuçlar elde edildikten sonra makinenin bölgede kullanılmasına yönelik üretime geçilecek” diye söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.