FINDIKTA KORKULAN OLUYOR MU?
FINDIKTA KORKULAN OLUYOR MU?
Ordu son yılların en ağır kışını yaşıyor. Hava sıcaklığının eksi 20’leri gördüğü Ordu’da fındıkların zarar görüp görmediği konusunda üreticiler tedirgin.
Ordu’da 18 Şubat Salı günü başlayan yoğun kar yağışı, 24 Şubat Pazartesi akşam saatlerine kadar devam etti. Kar kalınlığının ortalama 1,5 metreye, yükseklerde ise 2,5 metreye yaklaştığı Ordu’da sıcaklıklar ise hiç olmadığı seviyelere geriledi.
Özellikle Cumartesi gecesi eksi 20’lerinde altına düşen dondurucu soğuklarda en çok merak edilen şey fındıkların zarar görüp görmediği. Özellikle orta ve yüksek kesimlerdeki üreticiler bu konuda endişeli.
EKSİ 16 DERECENİN ALTI TEHLİKE
Üreticinin merakla beklediği konuyla ilgili açıklama yapan Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam, Fındık dalı sıfırın altında 16 dereceye kadar dayanabilir. Bitki gövdesi soğuğa dayanıklı olsa da yeni sürgünler hassas. Uç kurumalarının önüne geçmek için bahçeler yakından takip edilmeli” dedi.
Peki fındık üreticileri fındıkların zarar görüp görmediğini nasıl anlayacaklar? Uzmanlardan bununla ilgili tavsiyeler geldi. Uzmanlardan yapılan uyarıda, fındığın zarar görüp görmediğini anlamak için biraz daha beklenmesi gerektiği belirtilerek şu tavsiyelerde bulunuldu;
TOMURCUKLAR KAHVERENGİYE DÖNERSE TEHLİKE VAR
Tomurcuk üzerinde kar birikmiş ve bir su damlası oluşmuş. Soğuktan etkilenip etkilenmediğini kesin olarak söylemek için daha zamana ihtiyaç var, ancak genel olarak: Eğer don olayı yaşandıysa ve sıcaklık uzun süre sıfırın altında kaldıysa, tomurcuk zarar görmüş̧ olabilir. Don zararının olup olmadığını anlamak için birkaç gün bekleyip tomurcukların kahverengiye dönüp dönmediğini veya kuruyup kurumadığını kontrol edebilirsiniz. Hafif don olaylarında fındık tomurcukları genellikle dayanıklıdır, ancak erken uyanan tomurcuklar daha fazla risk altındadır”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.