BU GÖRÜNTÜLERİN OLMAMASI İÇİN AMAN DİKKAT
BU GÖRÜNTÜLERİN OLMAMASI İÇİN AMAN DİKKAT
Ordu Büyükşehir Belediyesi vatandaşları bacaların temizlenmemesi sonucu çıkan yangınlara karşı uyardı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, "Havaların soğumasını beklemeden, mutlaka bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın denildi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı vatandaşları bacaların temizlenmemesi sonucu çıkan yangınlara karşı uyardı. Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümünün bacaların tıkanması sonucu meydana geldiğini belirten uzmanlar, baca yangınlarının genelde alt katlarında lokanta, pastane gibi işyerleri bulunan binalarda meydana geldiğini belirttiler. İtfaiye Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada “Baca içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılmasıyla tutuşarak alev almakta ve baca yangınları meydana gelmektedir. İhmal edilen bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturmaktadır. Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alev çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olur" ifadeleri kullanıldı.
2013’DE 147 BACA YANGINI ÇIKMIŞTI
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı verilerine göre, 2013 yılında 147 baca yangını çıktığı açıklandı. Yapılan incelemeler sonucu, bu yangınların temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığını belirten yetkililer, 2014’de ise yılın ilk 8 aylık döneminde 92 baca yangınına müdahale edildiğini, baca yangınlarının ise en çok Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarında meydana geldiği ifade edildi.
SOBA ZEHİRLENMELERİNİN ÖNÜNE GEÇİYOR
Sonbahar yada ilkbaharda gündeme gelen baca temizliği konusunun yerine getirildiğinde, soba zehirlenmelerinin de önüne geçtiğini söyleyen İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Kirli bir bacanın yakıtın doğru yanmasını engellediğini, oluşan parçacıkların da bacalarda ciddi tıkanıklıklara sebebiyet verdiğini belirttiler. Açıklamada temiz bir bacanın ise yakıtın daha kaliteli yanmasıyla tasarruf sağladığı ve çevre kirliliğini de önlediği ifade edildi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, baca temizliği ile ilgili açıklamasının devamında şu görüşlere yer verdi;
BACA YANGINLARI NASIL ÇIKIYOR?
Kış mevsimi başlamadan soba bacalarının temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından önem taşıyor. Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbon monoksit gazları ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara neden oluyor. Bu nedenle her yıl onlarca vatandaşımız hayatını kaybediyor. Ayrıca çıkan yangınlarda da milyarca liralık maddi zarar meydana geliyor.
İTFAİYEMİZ BACA TEMİZLİĞİ VE DENETİMİ HİZMETİ VERİYOR
İtfaiye Dairesi Başkanlığımız, havaların soğuması ile birlikte baca temizliği konusunda yoğunluk yaşanabileceğine dikkat çekerek son günleri beklemeden baca temizliklerinin yapılması konusunda vatandaşları uyarıyor. Baca temizliği yaptırmak isteyen vatandaşlar itfaiyenin 0452 233 44 36 numaralı telefonundan bilgi alabiliyor.
HER YIL YAPILMASI ZORUNLU
Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği'ne göre bacaların temizlik ve bakımının her yıl yaptırılması zorunlu. Doğalgaz bacalarının yılda bir, Fuel Oil - Mazot ve katı yakıt bacalarının yılda iki, restoran- otel mutfak sistemleri ve bacalarının çalışma yoğunluğuna göre 3 ile 6 ay arasında temizlettirilmeleri gerekiyor.
BACA YANGININA NASIL MÜDAHALE EDİLİR?
Baca yangını söndürülmediği takdirde çatının ve binanın da yanmasına sebep olabiliyor. Bacalarda oluşacak muhtemel yangınlarda, bacanın alttan ve üstten ıslak bezden tampon yapılarak kapatılması ve oksijensiz bırakılması gerekiyor.
BACALAR NE İŞE YARAR?
Baca, yanma sonucu ortaya çıkan, insan sağlığı açısından tehlikeli olabilecek gazları en güvenilir yoldan atmosfere ulaştıran kanal sistemine verilen isim olarak tarif ediliyor. Baca yüksek ısıya ve yangına, yanma sonucu ortaya çıkacak gazların kimyasal etkisine, korozyona ve su buharına karşı dayanıklı olmalı. Aynı zamanda yarattığı çekme sayesinde, yanma için gerekli havayı ocağa, ızgaraya ve kazana ulaştırıyor. Yanma veriminin yüksek, ısıtma maliyetinin düşük olması ve çevre sağlığının korunması bakımından bacaların faaliyet alanına göre belirli periyotlarda temizletilmesi gerekiyor.
BACALAR KONUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER;
- Bacalar yılda en az 1 kez, özellikle kış öncesi İtfaiye'ye (110) mutlaka temizlettirilmeli.
- Lodoslu günlerde havanın ısınmasından dolayı bacalar daha az çeker; tıkalı bacalar, periyodik bakımdan geçirilmeyen cihazlar, lodosta karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle böyle havalarda doğalgazlı cihazlar kapatılmalı, sobalar söndürülmeli.
- Doğalgaz proje ve tesisatları, mutlaka sertifika almış yetkili firmalara yaptırılmalı.
- Bacalı cihaz (soba, kombi, şofben vb.) taktırmadan önce mutlaka doğalgaz dağıtım şirketinizden sertifika almış firmalara bacalar test ettirilmeli. Olumlu baca raporu verilmeden cihaz taktırılmamalı.
- Merkezi sistem bulunmayan binalarda, bacasız sistemle çalışan hermetik kombi ve şofbenler tercih edilmeli, her yıl düzenli olarak bakımları yaptırılmalı.
- Konutta veya binada doğalgaz tesisatı ve cihazlarla ilgili herhangi bir tadilat yaptırıldığı takdirde (kapı ve pencere değişikliği, cihaz-tesisat yer değişikliği, cam balkon, çatı onarımı, baca tadilatı, kazan yenileme vb.) mutlaka doğalgaz dağıtım şirketine bilgi verilmeli ve onay almadan hiçbir tadilat yapılmamalı.
- Bacaların içindeki sıva dökülmelerinin yol açtığı tıkanmalara karşı, standartlara uygun astar çelik baca yaptırılmalı.
- Ters rüzgara karşı bacalara şapka taktırılmalı.
- Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalı.
- Cihazlara baca sensörü taktırılmalı, çalışır durumda olduğu kontrol ettirilmeli, kesinlikle sökülmemeli. Sensörler, bacaların tıkalı olması halinde cihazın gazını keser.
- Bacalı cihazlar için taze hava teminini sağlayan camdaki menfez (ventilasyon), soğuk vb. gerekçesiyle kesinlikle kapatılmamalı, yoksa hemen taktırılmalı. Balkon, cam, pvc gibi malzemelerle kapatıldığı takdirde; menfez, atmosfere doğrudan açık olacak şekilde balkon camına yeniden monte ettirilmeli.
- Baca fleksleri (cihazı bacaya bağlayan esnek boru), ısınmadan ve soğumadan dolayı deformasyona uğradığından, 2 yılda bir yenilenmeli.
- Bacalı cihazlar, 8 metreküpten küçük hacimli yerlere, hacimleri ne olursa olsun balkon, yatak odası, banyo, wc gibi mahallere tesis ettirilmemeli.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.