YÜZDE 74 REEL KAZANÇLA ORDU TÜRKİYE'DE İKİNCİ OLDU

Gayrimenkul enflasyonist ortamda vatandaşların birikimlerini korumak için başvurduğu bir yatırım aracına dönüştü. Mart ayında yıllık enflasyon TÜİK verilerine göre yüzde 68,50 olurken, ortalama gayrimenkul fiyatları da ortalama yüzde 57 arttı.

Yüksek enflasyona karşı vatandaşların en önemli yatırım araçları arasında yer alan konut fiyatlarındaki artış ise ortalama enflasyonun altında kaldı. Mart ayında Türkiye genelinde konut satışları 105 bin 394 adet olarak gerçekleşirken, Ordu’da da 819 konut satışı gerçekleşti.. Ancak yüksek faizler nedeniyle kredili satışlar düşük seyirde devam ediyor. Geçen ay sadece 12 bin 880 konut kredi kullanılarak alındı. Peşin gerçekleşen satışlarda ise altın ve dövizini bozduranların etkisi görülüyor.

İller bazında konut fiyatlarının reel getirisi araştırmasına göre Ordu, Türkiye genelinde ikinci sırada yer aldı. 2023 yılı Mart ayı ve 2024 Mart ayı arasında yüzde 68,50 olan yıllık enflasyon karşısında Ordu’da konut fiyatlarındaki reel kazanç yüzde 79 oldu. Ordu, yüzde 84 ile Hatay’ın ardından ikinci sırada yer aldı.

REEL KAZANDIRAN ŞEHİRLER

Hatay: Yüzde 84

Ordu: Yüzde 79

Muğla: Yüzde 78

Eskişehir: Yüzde 75

Elazığ: Yüzde 75

Ankara: Yüzde 70

Sakarya: Yüzde 70

Aydın: Yüzde 69

REEL KAYBETTİREN ŞEHİRLER

Kocaeli: Yüzde 60

Yalova: Yüzde 59

Samsun: Yüzde 58

Urfa: Yüzde 57

Antep: Yüzde 57

İstanbul: Yüzde 56

İzmir: Yüzde 56

Kayseri: Yüzde 56

Çanakkale: Yüzde 54

Mersin: Yüzde 52