ÜRETİCİ FİYAT BEKLİYOR

2018 fındık sezonu Ordu’da bugün resmen başladı. Sahil kesimde 28 Temmuz olarak belirlenmesi üzerine bahçe sahipleri bugün bahçelerine girerek fındıklarını toplamaya başlarken, rekoltenin tahminlerinde altında düşük olacağı yorumları yapılırken, fiyat konusunda da belirsizlik hâkim.

Yaklaşık 400 bin Karadenizli ailenin umudu olan fındıkta Türkiye, dünya üretiminin % 70’i ihracatının da % 75’ini elinde bulunduruyor. Toplam ihracatta % 1-1,5 orana sahip olan fındık ihracatından Türkiye her yıl ortalama 2 milyar dolar döviz geliri elde etmesine rağmen fiyat konusunda son yıllarda bir memnuniyetsizlik var.

Tarım Orman Bakanlığı’nın illerden gelen verilerden sonra bu yıl tahmini fındık rekoltesini 550 bin ton Ordu’da da 198 bin ton civarında olacağını tahmin etmesine rağmen bahçeye giren üreticiler, tahmin edilen rekoltenin çok altında fındık olacağını belirtiyorlar. Rekoltedeki düşüşle birlikte maliyetlerinde arttığı fındıkta üreticiler, bahçelere girip fındıklarını toplamaya başlamalarına rağmen fiyatın belli olmaması nedeniyle yine tedirgin bir bekleyiş içerisinde.

AK Parti Ordu Milletvekili Op. Dr. Şenel Yediyıldız, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık alımı ve fiyatının konuşulduğu bir toplantı yapmış ancak fiyat konusunda resmi bir açıklama yapılmamıştı.

TMO’nun ne zaman fındık almaya başlayacağı ve alım fiyatını resmi olarak açıklamamasına rağmen gelen bilgiler 2018 yılı fındık sezonunda fındık fiyatını Levant Kalite için en az 13, Giresun Kalite içinde 13,5 lira olacağı yönünde.

Ancak üreticiler, bu fiyatın yetersiz olduğunu ve 15 lira taban fiyat beklentisi içinde olduklarını belirtirlerken, “yevmiyeler en az 100 lira, patozu tırpanı, bahçe bakımı derken zaten maliyeti, 12-13 lirayı buluyor. TMO’nun 15 lira fiyat açıklamasını bekliyoruz. Fiyat iyi olursa bizi de tüccara mahkum etmemiş olurlar” şeklinde yorum yapıyorlar.