TMO'NUN SATIŞ KARARI SONRASI FİSKOBİRLİK'TE FİYAT DÜŞÜRDÜ

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2022 yılına ait 10 bin tonluk Levant kalite kabuklu fındığı, Pazartesi akşamı sürpriz bir şekilde kilosu 150 TL’den satışa çıkarması fındık piyasasında sarsıntı yaratmaya devam ediyor. Söz konusu adım, serbest piyasada henüz net bir yankı bulmazken, asıl dikkat çeken gelişme üreticilerin güvendiği Fiskobirlik cephesinden geldi.

Fiskobirlik, üreticilerin alın terini korumak amacıyla kurulan bir birlik olmasına rağmen, piyasanın altüst olduğu bu süreçte fındık alım fiyatlarını 5 lira düşürme kararı aldı. Bu beklenmedik indirim kararı, üretici kesiminde büyük hayal kırıklığına yol açtı.

18 Haziran 2025 Çarşamba günü itibarıyla açıklanan yeni fındık alım fiyatları şöyle:

Levant Kalite Kabuklu Tombul (Ortaklara): 175,00 TL

Levant Kalite Kabuklu Tombul (Ortak Dışı): 173,00 TL

Levant Kalite Kabuklu Çakıldak (Ortaklara): 180,00 TL

Levant Kalite Kabuklu Çakıldak (Ortak Dışı): 178,00 TL

Fiyatların düşürülmesi, üretici cephesinde “emeğe saygısızlık” olarak değerlendirilirken, gözler şimdi serbest piyasadan ve yetkililerden gelecek olası açıklamalara çevrildi. Gelişmelerin fındık üreticileri üzerindeki etkisi önümüzdeki günlerde daha da netleşecek gibi görünüyor.