TMO'NUN ALIM YAPMASI FINDIK FİYATINI NASIL ETKİLEDİ?

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 1 Eylül itibariyle randevularını daha önceden alan üreticilerden fındık alımına başladı. TMO’nun alım yapmaya başlamasıyla birlikte serbest piyasada fındık fiyatının yükseleceği yönünde beklenti vardı.

 

Ancak TMO’ya fındık vermeye başlanmasının yanısıra serbest piyasaya da beklentilerin üzerinde fındık indiği gözleniyor. Bunun nedeni olarak okulların açılması ve il dışından gelenlerin geri dönmeye başlaması gösteriliyor.

 

Serbest piyasaya tahminlerin üzerinde fındık inmesinin de fiyatlara olumsuz yönde yansıdığı gözleniyor. Sezona 25 liradan başlayan fındık fiyatı, zamanla 23 lira 50 kuruşa kadar geriledi. Bugün serbest piyasada fındık fiyatı, 23,50 ile 24 TL arasında değişiyor. Serbest piyasaya beklenenin üzerinde fındık gelmesinin fındık fiyatlarını daha da düşürmesinden endişe ediliyor.

 

Öte yandan TMO, 50 randıman Giresun kalite kabuklu fındık için 27,00 TL, Levant kalite kabuklu fındık için 26,50 TL, Sivri kalite fındık için ise 25,50 TL’den alıyor, parasını ise 21 gün içerisinde ödüyor.