ŞENSOY: FINDIK FİYATI 36 LİRA OLMALI

Tarım İl Müdürlüğü öncülüğündeki fındık rekolte tespit komisyonun Ordu’da 163 bin ton fındık rekoltesi ile Ziraat Odalarının bir kilo fındığın maliyetini 22,80 lira olarak açıklamasının Ordulu Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, yaptığı açıklamada, Ordu’da 150 bin ton fındık beklediğini söyledi. Şensoy, fındığın maliyetinin tüm girdilerin hesaplandığında 27 lira 60 kuruş olduğunu belirterek, fındık fiyatının en az 36 TL olması gerektiğini söyledi.

 

Fındık fiyatının geçen yıl 22 lira olarak açıklandığını hatırlatan Şensoy, ancak fiyatın yükselmeyi bırakın düştüğünü ve üreticiye zulmettiğini söyledi. Fındığın maliyetinin arttığını söyleyen Ziraat Mühendisi Şensoy, verim gübresinin tonunun 3 bin liradan 5 bin liraya çıktığını söyledi.

 

“FINDIĞIN MALİYETİ 27 LİRA 60 KURUŞ”

Haluk Şensoy, fındığın maliyetini kalem kalem sayarak, “Bir dönümde bir üreticinin yapmış olduğu masraf bin 832 lira. Ordu coğrafyamızı gezdim ve ben 2021 yılı Ordu rekoltemizi 150 bin ton olarak hesapladık. 2 milyon 260 dönümlük alanda bu yıl tahminimce 150 bin ton fındık olacak. Dönümde verim olarak genel olarak Ordu’da 66 kilo 200 gram fındık olacak. Bu sonuçlarla birlikte bir kilo fındık üreticimize toplam 27 lira 60 kuruşa mal olmaktadır. Ülkemizde enflasyon çok yükseldi. Ürünlere devamlı zam geliyor. 27,60 lira gerçekten çok yüksek bir maliyet.”

 

Temmuz ayı içerisinde TMO’nun fındık fiyatını açıklayacağını hatırlatan Şensoy, “Ama bu verilen fiyat enflasyon nedeniyle birkaç ay içerisinde erimiş olacak. Biz onun için ilk baştan verilecek fiyatın çok önemli olduğunu, yapılabiliyorsa da dolar kuruna sabitlenmesini istiyoruz. Çünkü fındık ihraç kalemi. Normal yurt içinde tüketilen bir ürün değildir. Ürettiğimiz fındığın yüzde 80’inini ihraç ediyoruz. Yıllık ortalama 2 milyar dolara yakın bir döviz girdisi sağlamaktadır.”

 

“ÜRETİCİ FINDIĞINI 36 LİRAYA SATMALI”

Fındığın maliyetinin 27 lira 60 kuruş olduğunu yenileyen Şensoy, “Bunun üzerine yüzde 30 refah payını koyduğumuzda bu yıl bir kilo fındığını üreticimiz, 36 liraya satabilmeli ki, fındık tarımının sürdürülebilirliği devam etsin. Ülkemizde enflasyon yüksek. İlaca, gübreye sürekli zam geliyor. Fiyat zaman içerisinde sürekli eriyecek. Biz üreticiler bu 36 lirayı sahiplenmeyiz ki, TMO’nun Temmuz ayı içerisinde 30 liranın üstünde bir fiyat deklarasyonunu bekleyeceğiz. 30 liranın altında bir fiyatı asla kabul etmiyoruz. Çünkü üreticimizin buna dayanma gücü yoktur. Bu bir zulüm olur.”