RANDEVULAR PAZARTESİ BAŞLIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TMO % 50 sağlam iç fındık esasına göre; Giresun kalite kabuklu fındıkları 17,00 lira, Levant kalite kabuklu fındıkları 16,50 lira, Sivri kalite fındıkları ise 15,50 lira fiyattan satın alınacağını açıklamıştı.

 

Erdoğan ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alımına başlayacağını da açıklamıştı. Üreticileri TMO’nun bayramdan sonra fındık alımına başlayıp başlamayacağı merak edilirken, üreticileri rahatlatan beklenen açıklama geldi.

 

TMO, 19 Ağustos Pazartesi günü fındık alımı için randevu vermeye başlayacağını açıklarken, ilk fındık alımı da 21 Ağustos’ta Ünye’de başlayacak.

 

Ordu’da 6 noktada fındık alımı yapacak olan TMO’nun alım yapacağı yerler ve tarihleri ise Altınordu: 26 Ağustos, Fatsa: 26 Ağustos, Ünye: 21 Ağustos, Gölköy: 09 Ağustos, Akkuş: 09 Ağustos, Kumru: 09 Ağustos olarak açıklanmıştı.

 

TMO'ya fındık veren üreticiler ürün bedeli ödemeleri en geç 20 gün içerisinde yapılacakken, randevular internet üzerinden http://www.tmo.gov.tr veya http://randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alabilecekler

 

Üreticilerin ürünlerini kurutarak sağlıklı olarak korunabilecek çuvallar içerisinde alım noktalarına getirmelerini, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile irtibata geçerek ÇKS belgelerini güncellemelerini ve randevu aldıkları tarihte ürünlerini TMO alım noktalarına getirmeleri gerektiğini belirten TMO alım esaslarını ise şöyle sıraladı.

 

1-Sağlam iç fındık oranı % 40 ve üzeri, 2-Rutubet oranı % 6'ya kadar, 3-Buruşuk İç Fındık oranı % 10'na kadar, 4-Çürük ve bozuk iç fındık oranı % 3 ve altı, 5-Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı % 5 ve altı, 6-Yabancı madde oranı (taş, toprak ve benzeri) % 0,5 ve altı olan tüm fındıklar satın alınacak.

 

BAŞVURULARA GÖRE FİYAT ARTABİLİR

Öte yandan serbest piyasada da ilk fiyatlar 16-17 lira seviyesinde oluşurken, TMO’nun fındık almaya başlamasının ardından üreticilerin talebine göre serbest piyasada fındık fiyatlarının daha da yükseleceği değerlendirmeleri yapılıyor. Bunun yanında üreticilerin emanete fındık vermemeleri ve ihtiyacı kadar fındığı pazara indirmeleri de isteniyor.