ORDU'NUN GİZLİ KALMIŞ HAZİNESİ: FERMUDE KALESİ

Ordu’nun saklı kalmış doğa harikalarından biri de Sayaca Kalesi. Tarihi geçmişi 2 bin yılı bulan Fermude Kalesi, bilindik adıyla Sayaca Kalesi, devam eden arkeolojik kazılarda ortaya çıkan Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğu Kurul Kalesi kadar tarihi geçmişe sahip. 

Ordu’nun Ulubey ilçesine bağlı Sayaca Mahallesi’nde bulunan Fermude Kalesi. Halk arasında Sayaca Kalesi olarak bilinen kalenin 2 bin yıllık bir geçmişi var. Kalenin Pers İmparatorluğu'nun Amasya merkezli eyaletin kralı 6. Mithridat dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.

Sayaca Mahallesi’nin Kazancı Mevkii’nde 50 dönümlük bir kaya kütlesinin üzerine kurulan kaleye çıktığınızda, Perşembe’den Kabadüz’e, Ulubey merkezden Altınordu’nun tamamına varıncaya kadar sizi tadına doyulmaz eşsiz bir manzara karşılıyor.

Kaleye çıkılmasını sağlayan merdiven basamakları aradan geçen 2 bin yıla rağmen halen belirginliğini koruyor. Kale içerisinde el yordamı ile yapılmış su sarnıçları, hükümdar oturma yerleri ve mezarlar bulunmakta. Toprağın hafif kazılmasıyla birçok küp parçaları ve çeşitli taşlar çıkmakta.

Bölge halkı tarafından Fermude Kalesi’nde bulunan kaynak suyunun sedef ve egzamaya iyi geldiğine inanılıyor.  

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından sit alanı ilan edilen Fermude Kalesi, define avcılarının da hedefi durumunda. Define avcıları tarafından hükümdar oturma yerleri ve mezarlar tahrip edilse de halen barındığı tarihi eserler ile halen çok önemli bir tarihi alan.

Sayaca Mahallesi’nde yaşayanlar ise, mahallelerinde bulunan Ordu’nun az sayıda bulunan tarihi eserleri arasında yer alan Sayaca (Fermude) Kalesi’nin turizme kazandırılması için arkeolojik kazı çalışmasının yapılmasını talep ediyor. Ve defineciler tarafından talan edilmesinin önüne geçileceği belirtiliyor.

Sizleri de Altınordu’ya 32, Ulubey’e ise 8 kilometre mesafede olan tarihi geçmişi en az 2 bin yıllık Sayaca (Fermude) Kalesi’ni görmeye davet ediyoruz.