ORDU'DA ÇOK SAYIDA BAYKUŞ İHBARLARI GELİYOR

Karadeniz Doğa ve Çevre Derneği (KADOÇED) Genel Başkanı ve Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Fidan, nesli tükenmekte olan baykuşların görüldüğüne dair derneğe çok sayıda ihbarın gelmekte olduğunu söyledi.

Baykuşların nesli tükenme noktasında olduğunu söyleyen Dr. Fidan, “Literatüre geçmedi ama, son zamanlarda KADOÇED Çevre İhbar Hattına Ordu bölgesinden çok miktarda baykuş ve yavrusu ihbarı gelmekte. Bu durum civar illerden Giresun’dan da gelmeye başladı. Baykuş yaralanmaları ve baykuş yavrularının korumasız kalması veya yaban hayatında tehditlere maruz kalması ile çevresel faktörler arasındaki korelasyonu araştırmak gerek.”

Biyolojik çeşitliliğin korunmasının önemine değinen Dr. Fidan, “Bu başlı başına biyoloji, ekosistem, çevre sorunları, tarımsal kimyasal gübreler, ilaçlar, siyanür, baz istasyonları, starlink uyduları, aşırı betonlaşma ve orman alanlarının dramatik oranda azalması, vs. bu ve bunun gibi hususlar bunda etkili olabilir. Konuyu meslektaşlarımla konuşup başka türlerde de benzeri durumların olup olmadığını sorup biyolojik çeşitliliğin korunması noktasında bir proje başlatmak yerinde olacaktır.”