ORDU TARİHİNİN EN BÜYÜK YIKIMINI YAŞADI

27 Aralık 1939’da meydana gelen Erzincan Depremi’nin üzerinden tam 79 yıl geçti. Tarihin en büyük yıkıcı depremleri arasında gösterilen Erzincan Depremi Ordu merkez ile birlikte Mesudiye Gölköy gibi ilçelerde büyük hasara neden oldu.

 

Tarihçi Naim Güney’in verdiği bilgilere göre, 27 Aralık 1939 gecesi saat 02.00 sularında meydana gelen Erzincan depremi dünyanın en yıkıcı depremleri arasında sayılmakta. Merkez üssü Erzincan olan 7,9 şiddetindeki deprem, 52 saniye kadar sürmüş ve sonucunda 32.962 kişi ölmüş, yaklaşık 100.000 kişi yaralanmış, 116. 720 bina yıkıldı.

 

Sivas'tan Samsun'a, Tokat'tan Kırşehir'e, Amasya'dan Ankara'ya, Kayseri'den, Ordu'ya kadar büyük bir alanı etkileyen bu depremin Ordu’da hissedilme oranı ise 7 şiddetindedir. Bilindiği kadarıyla da tarih boyunca Ordu’da hissedilen depremlerin en büyüğü Erzincan Depremi.

 

1939 yılı Aralık ayının 27 inci Salı gününü Çarşamba’ya bağlayan gece saatin 2’yi beş geçtiği vakitte, Erzincan’ı yok eden yer sarsıntısı, Ordu şehri ve ilçelerinde de büyük tahribata sebep olmuştu.

 

Ordu’luların (Büyük zelzele) adı ile andıkları bu sarsıntıda en büyük hasar çarşı içinde görülmüştü. Vaktin gece yarısından sonra oluşu, iş yerlerinin kapalı oluşu can kaybını azaltmıştı. Buna rağmen şehirde birçok kişi yıkılan binaların enkazı altında kalarak hayatlarını kaybetmişlerdi. Yaralılar ise oldukça çoktu.

 

Zelzeleden sonra Ordu Merkezinde yapılan zarar ve ziyan şu şekilde tespit edilmiş. Trabzon caddesinin, yük iskelesi ile Bülbül deresi arasındaki kısım, Süleyman Felek caddesinin 19 Eylül meydanından ilerisi, Sırrı Paşa Caddesinin Tahıl Pazarı civarı, Osman Paşa caddesinin orta ve yukarı kısımları, Akyazı caddesinin orta kısımları ile bütün bu caddeleri birbirine bağlayan ara sokaklardaki kargir iş yerleri, depolar ve evler ya tamamen yıkılmış veya kullanılmayacak hale gelmişti. Zelzeleden sonra şehir içinde ilgililerin yaptığı tespitlere göre, şehirde 283 mağaza, dükkan, depo ve ev yıkılmış, kullanılmaz hale gelmiş, 74 binada daha az hasar görmüştü.

 

Bu rakamlara göre, Ordu çarşısındaki mağaza, dükkan ve depoların yarısı kadarının yıkıldığı anlaşılmaktadır. Halen çarşıda görülen ikinci katları basık bir çatı ile örtülü kargir taş binalar,1939 zelzelesinde kısmen hasar görerek, alt katları kullanılabilenlerdir. Mahallelerde ise hasar pek yoktur. Sadece Şarkiye mahallesinde bazı evler yıkılmış; Elmalık, Düz Mahalle, Selimiye’de bacalar devrildi.