ORDU İL MÜFTÜSÜ'NDEN BAŞAK AÇIKLAMASI

Başak yapmak haram mı, helal mi? Ordu İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek, “Arazinin sahibinin daha kendi malını toplayamadan, izin vermediği halde ürünün dalında yada yerde el çabukluğuyla başkaları tarafından toplanması helal değildir.” dedi.

 

Fındık bahçeleri toplanır toplanmaz, daha bahçe sahibi dolaşmadan başakçı bahçeye girer, kalan fındığı başak eder. Çoğu bahçe sahibinin şikayetçi olduğu bu konuya Ordu İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek, İslami açıdan açıklık getirdi.

 

Başak yapmak; hasadı yapılmış tarlada yerde kalan fındığı sahibinin izni olmaksızın toplamak doğru değildir. Geçmişten “Başak Yapmak” olarak günümüze taşınan bu adet, dönemin şartları içerisinde değerlendirilmelidir. Hangi ad altında olursa olsun Müminin kardeşinin tarlasından izinsiz ürün alma hakkı bulunmamaktadır. Arazinin sahibinin daha kendi malını toplayamadan, izin vermediği halde ürünün dalında yada yerde el çabukluğuyla başkaları tarafından toplanması helal değildir.”

 

Ayetlerle de konuya açıklık getiren Müftü Çiçek, “Çünkü Rabbimiz, "Aranızda birbirinizin mallarını haksız yere yemeyin." (Bakara 2/188) buyurmaktadır. Yine Hz. Peygamber (s.a.v) de “Hiçbir kimsenin haksız yere kardeşinin malından alması helâl değildir” (Müsned, V, 425); “Gönül hoşnutluğu ile olmadıkça bir Müslümana diğer Müslümanın malı helâl olmaz” (Müsned, V, 72, 113) buyurmuştur.”

 

Bahçe sahibinden izin alınmak kaydıyla başak yapılabileceğini söyleyen Çiçek, “O halde altın değerinde olan fındığın yerde israf edilmesini istemiyor, rızkımızı da helal yoldan temin etmek istiyorsak öncelikle sahibinin iznini alalım, başağımızı akabinde yapalım. Hem fındığın israfını önleyelim hem de rızkımızı helal kılalım… Rabbim ürünlerimizi bol ve bereketli eylesin duamızla.”