'MESUDİYE'DE 500 ÖĞRENCİ 70'E DÜŞTÜ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Milli Eğitim Bakanlığının bütçe görüşmelerinde Ordu’da yaşanan eğitim sorunlarını gündeme getirdi. İdareci açığından, branş öğretmenlerinin yetersizliğine, taşımalı sistemden, ilçelerdeki meslek yüksekokullarının düşen öğrenci sayılarına ve yurt sorunlarına kadar pek çok konuyu bütçe görüşmelerinde Bakan İsmet Yılmaz’ın dikkatine sundu.

EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE YETERLİ DEĞİL

Bütçeden eğitime ayrılan payın yetersiz olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, “Kalkınmış, refah içerisinde bir Türkiye’yi ancak eğitimle yaratabiliriz. Bütçede eğitime ayrılan pay ne yazık ki yeterli değil. Millî Eğitim Bakanlığı 2017 Bütçesi yüzde 13,18 iken, 2018 bütçesindeki oranı yüzde 12,13 ile son yılların en düşük seviyesine gerilemiş bulunuyor. Bütçenin milli gelire oranı OECD ülkelerinde yüzde 6, 2017’de bizim oranımız yüzde 3,54; 2018’de oran yüzde 2,69. Eğitime ayrılan pay hükümetin bırakın eğitim hedeflerini gerçekleştirmesini mevcut ihtiyaçları bile karşılayabilecek seviyede bile değil.” değerlendirmesinde bulundu. Torun, eğitim harcamaların yine vatandaşın sırtına yükleneceğini söyledi.

Öğretmen açıklarının özellikle branş öğretmeni açığının kapatılmasının, eğitimin niteliğinin yükseltilmesinin, okul-derslik açıkları sorununun çözülmesi, fiziki alt yapı ve donanım eksikliklerinin giderilmesi, eğitimde yaşanan tüm sorunların giderilmesi için hükümetin eğitim bütçe anlayışının acilen değiştirmesi gerektiğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, “Binlerce öğretmen atama bekliyor. İlçelerde branş öğretmeni yok. Köy okulları kapanmış. Çocuklar kilometrelerce yol yapıyor, ilçe merkezine taşınıyor. Taşımalı sistemi yürüten esnaf taşıma ücretlerini ödenek yokluğu nedeniyle alamıyor. Çocukların eğitimi aksamasın diye arabasının bakımını, mazotunu cebinden ödüyor.” dedi.

“İlçelerimize Yüksek Okullar açıldı ama öğrenci sayıları her geçen gün düşüyor, Bakın Mesudiye ilçemizde Yüksek Okulda öğrenci sayısı 400-500 öğrenciden 70 öğrenciye kadar düşmüş. Burada eğitime yapılmış yatırım atıl kalma noktasına gelmiş. Bu okula tercih edilebilecek bölümlerin açılması ve okulun sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekiyor. Ulubey’de Yüksek Okulda 300-350 öğrencimiz var. Ama çocuklarımızın barınacakları yurtları yok. Bu çocuklar nerede kalacaklar, kimi ev tutmak zorunda kalıyor, kimi sağda solda kalıyor. Madem burada okul açılmış, bu öğrencilerin barınma sorunlarının da mutlaka çözülmesi gerekiyor. YÖK’ün ve MEB’in buna çözüm üretmesi gerekiyor.” diyen Torun, bakandan Ordu’nun eğitimde yaşadığı sorunlarına çözüm istedi.

Son yıllarda öğretmenlere yönelik artan saldırıları ve şiddeti de kınayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun,  idari ve hukuki tedbirlerin derhal alınması gerektiğini belirtti.