KARADENİZ'DE KURAKLIK TEHLİKESİ!

Türkiye'nin en fazla yağış alan bölgesi olan Karadeniz, şimdi de kuraklık tehlikesi altında. Değişen iklim koşullarıyla birlikte son 3 aydır yağış miktarları büyük oranda azaldığı bölgede barajlarda su seviyelerinin düştüğü, dere yataklarının kurumaya başladığı belirtiliyor.

 

Yağışların azalmasıyla birlikte mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve lodosun etkisiyle yakılan anız ateşleri de orman yangınlarına neden oldu. Bölgede başta Ordu olmak üzere birçok ilinde görülen orman ve bitki örtüsü yangınlarının yüzlerce hektarlık orman ve fındık bahçesinin zarar görmesine neden oldu. Kuraklık nedeniyle bölgedeki tarımsal üretimin de olumsuz etkilenmesinden endişe ediliyor.

 

Yağış rejiminin bozulduğu ve kurak havanın hakim olduğu bölgede kış kuraklığı konusunda uyaran Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Yusuf Demir, “Bu yıl Karadeniz başta olmak üzere birçok bölgede ekim, kasım ve aralık aylarında çok ciddi bir yağış eksikliği olduğunu biliniyor. Bir yıldaki toplam yağışın yüzde 40’nı bu aylarda almamız gerekirken yağan yağışın yüzde 15-20 civarında kaldığını görüyoruz. Uzun vadede ne yaşanır bilmiyoruz ancak kısa vadede yaşanan bu sıcak iklimin devam edeceği tahmin ediliyor” diyor.