'DURUGÖL İÇİN HALKOYLAMASI YAPILSIN'

Ordu’da son gülerin önemli tartışma konularının başında gelen Altınordu’nun Durugöl Mahallesi'ne bulunan Durugöl’ün "Özel Proje Alanı”yla imara açılmasının ardından bölge sakinlerinin halkoylaması yapılması ve sonuca göre karar alması yönündeki talepleri gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

Konunun hukuki boyutu hakkında açıklamalarda bulunan Ordu Baro Başkanı Haluk Murat Poyraz, halkoylaması talebinin demokrasinin gereği olduğuna vurgu yaparak çıkacak karara göre karar alınması gerektiğini söyledi.

Poyraz açıklamasında, “Son günlerde Altınordu İlçesi Durugöl Mahallesi'ne yapılması düşünülen ve "Özel Proje Alanı" olarak adlandırılan alan ile ilgili halkoylaması yapılması, demokrasinin gereğidir. Çünkü çevre hakkı yaşam hakkının bir parçası ve doğal uzantısıdır. 5393 sayılı Belediye Kanunu belediyenin yetkileri ve imtiyazları arasında “Belediye, belde sakinlerinin belediye hizmetleriyle ilgili görüş ve düşüncelerini tespit etmek amacıyla kamuoyu yoklaması ve araştırması yapabilir.” düzenlemesini getirmiştir (madde 15) Buna göre; Belediye isterse; Belde sakinlerinin belediye hizmetleriyle ilgili görüş ve düşüncelerini tespit etmek amacıyla, Kamuoyu yoklaması ve araştırması yapabilir.”

Geçmişte bunun örneklerinin bulunduğunu söyleyen Poyraz, “Bunun örnekleri de vardır. Örneğin, 25 Ekim 2003'te Kızılay’da yayalaştırma çalışmaları kapsamında yürütülen uygulamalar tartışma konusu olunca 100 sandık konularak halk oylamasına başvurulmuştu.Yine, Keçiören'de yıllardır atıl halde bekleyen "Cumhuriyet Kulesi"nin yıkılıp yıkılmaması konusunda halkoylaması kararı alınmıştır.”

Çıkacak karara her kesimin saygı göstermesi gerektiğini söyleyen Baro Başkanı Poyraz, “Halkoylaması yapılması halinde bu karara halkın doğrudan katılımı sağlanacak, kabulü halinde sayın yöneticilere destek olacak, reddi halinde ise toplumsal kabulü olmayan projenin uygulanması mümkün olmayacaktır.”