90 BİN DOLARLIK YALAN YÜZÜNDEN YOK OLUYORLAR

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan gergedan böceği (Oryctes Nasicornis), Doğu illeri başta olmak üzere Türkiye'nin birçok şehrinde bazı vatandaşlar tarafından evlerinin çevresinde yakalanmaya başladı.

Ordu’da da birçok kişi, değerinin 90 bin dolar olduğunu duyduğu gergedan böceğini yakalamak için harekete geçti. Altınordu İlçesi Güzelyalı Mahallesi’nde oturan Tevfik Candan, Fatsa’da inşaat işçisi Kadir Aydemir ile yine Fatsa’da Hoylu Mahalle Muhtarı Yaşar Parlayan’da 90 bin dolar kazanma umuduyla gergedan böceğini yakaladılar.

Ordu’dan başka Ağrı'dan Erzurum'a, Hakkari'den daha bir çok il ve ilçede bulunan gergedan böceği ne olacağı bilinmeden bilinçsiz bir şekilde toplanıyor.

Uzmanlar ise, Türkiye'de eğer "90 bin dolarlık gergedan böceği" haberleriyle harekete geçen vatandaşların daha fazla böceği yakalamaları halinde neslinin tükeneceği uyarısında bulundu.

Konuyu değerlendiren uzmanlar, “gen naklini ve bölgelerin ekolojik dengesini bozacağından yaban hayvanlarının satılması, yurt dışına çıkarılması yasaktır. Yapanlara da yüksek miktarlarda ceza verilmektedir. Bu nedenle böcekleri toplayanların zor durumda kalmaması için bu hayvanların yaşadıkları ortamlardan toplanmaması gerekiyor. Bu böceklerin insanlara bir zararı yoktur ve çürümüş otlarla beslenirler. Ayrıca bu böcekler nadir bulunan türler değildir.” diyorlar.