İHRACAT YÜZDE 65 ARTTI

Milli Üretim Seferberliğinde Paydaşlarla Etkileşim Toplantıları(MÜSPET) devam ediyor. Daha önce gıda imalatı sektörü, hazırgiyim-tekstil sektörü ile yapılan MÜSPET toplantılarının üçüncüsü mobilya-orman ürünleri sektörü ile yapıldı.

 

Toplantıda konuşan Vali Seddar Yavuz, Mobilya ve orman ürünleri sektörünün, Ordu’da imalat sanayi alanında firma sayısı bakımından ikinci, istihdam bakımından ise üçüncü sırada yer aldığına dikkat çekti. Vali Yavuz, “Ordu’da, 2017 verilerine göre mobilya ve orman ürünleri sektörü; imalat sanayi alanında firma sayısı bakımından 311 firma ile gıda imalatı sektörü ardından ikinci, istihdamda ise 2 bin 197 kişi ile üçüncü sırada yer almaktadır. Dış ticaret verilerine bakıldığında ise, sektörün ihracat rakamı 2017 yılında 17 milyon dolar iken bu rakam 2018 yılında yüzde 65 oranında artış göstermiş ve 28 milyon dolara ulaşmıştır” diye konuştu.

 

“Ülkemizin 2023 Vizyonu Hedefinde, Mobilya ve Orman Ürünleri Sektörünün Önem Bir Yer Tutmaktadır”

Mobilya ve orman ürünlerinin, ülke ihracatı önemli bir yer tuttuğunu belirten Vali Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkemiz 2023 vizyon hedefinde mobilya sektörü için 6 milyar dolar, diğer orman ürünleri ihracatı için de 10 milyar dolar olmak üzere toplam 16 milyar dolar ihracat hedeflenmektedir. Bu hedefler için, sektörlerin durum değerlendirmesi yaptığı potansiyelin harekete geçirilmesine yönelik adımlar atılmaya başlandığı, pazar, pazar yapısı, rekabet, inovasyon, marka gibi kavram ve uygulamaların firmalarda yoğun ilgi görmeye başladığı da bir gerçektir. Bu kapsamda bakıldığında, birçok endüstri kuruluşu, yeni pazar arayışlarına başlamış, mevcut makine ve donanımını hızla değiştirmiş ilk aşamada çoğu teknoloji transferi yoluyla da olsa teknolojik değişimi gerçekleştirmeye başlamış durumdadır. 2023 yılında hedeflerini son derece yüksek tutan sektör mevcut durumunu korumakla birlikte üretim kapasitesini ve pazar paylarını artırmak zorundadır. 21. Yüzyıl’ın gelişmeleri doğrultusunda yeni oluşumlar, akıllı ürünler, insan ve çevreye duyarlı yaklaşımlar ile üretim ağını ve dış pazar gücünü güçlendirmesi gerekmektedir. Burada siz sektör temsilcilerimiz ile; bahsi geçen, ülkemizin ve sektörün 2023 hedeflerine ulaşmasına katkı sunmak amacıyla; finansmana erişim, kayıt ve kontrol dışı üretimle mücadele, devlet destekleri, piyasa düzeni ve istikrarının sağlanması, ihracatın önündeki engellerin kaldırılması, ham madde ve tamamlayıcı ürün tedarikinde dışa bağımlılığın kaldırılması ve standartların sağlanması, dış pazarlarda rekabet gücünü artıracak önlemlerin alınması ve girdi maliyetlerinin azaltılması, gibi birçok konu hakkında fikir ve önerilerinizi görüşmek; sektör ile ilgili sorun ve taleplerinizi mümkünse hızlıca çözüme kavuşturmak adına, ilgili kamu kurumu temsilcilerimizin de katılımları ile, bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz.”

 

Vali Seddar Yavuz’un açılış konuşmasından sonra toplantıya katılan mobilya ve orman ürünleri sektöründe ilimizde faaliyet gösteren işletmelerin sahipleri, finansman erişimi, beşeri sermaye, kurumsal yapılanma, fiziki altyapı, ulusal ve uluslararası pazara erişim ve tutunma, üretim-kalite-markalaşma, devlet destekleri, yasal mevzuatlar konuları ile sektörün içinde bulunduğu sorun, sıkıntı ve ihtiyaçlara ilişkin görüş, düşünce ve önerilerini dile getirdiler.

 

Toplantıya katılan, mobilya ve orman ürünleri işletme sahiplerini dikkatlice dinleyen Vali Seddar Yavuz, kalkınma yarışında illerin bir rekabet halinde olduğunu vurgulayarak, “Bu yarışta bizim yatırımcılarımızın, işadamlarımızın, işletme sahiplerimizin yanında durmamız, onlarla sık sık bir araya gelmemiz lazım. Bu toplantıları onun için önemsiyoruz.  Ayrıca, bizlere profesyonel anamda danışmanlık hizmeti sunabilecek, sizleri her konuda bilgilendirebilecek bir yapıya kavuşabilecek” dedi.