'FINDIĞA METEOR DÜŞMÜŞ GİBİ'

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, vatandaşlarla fındık bahçelerini gezerek don zararını inceledi. Ülkemizin en büyük tarımsal ihraç mamulüne adeta meteor düştüğünü belirten Adıgüzel, bazı bahçelerde 100 kayıp olduğunu belirtti.

 

Sigorta şirketlerinin tespitlerinin doğru yapılması ve vatandaşın zararının tazmin edilmesi için hükümeti göreve çağıran Adıgüzel, “Büyük bir afet ile karşı karşıyayız. Tüm fındık bölgesine meteor düşmüş gibi. 200-700 metre arası rakımda fındığın 90'ı yaşanan don felaketi nedeniyle yandı. Diğer rakımlarda da daha az olsa bile yine yanık var. Fındığın sadece meyvesi değil, dalları bile kurudu.

 

ÇİFTÇİLER HER YERDEN ÇAĞRI YAPIYOR.

Ordu’nun İkizce ilçesi Şenbolluk mahallesinde vatandaşlar ile birlikte fındık bahçelerini gezen Adıgüzel, “Fındıktaki don zararını göstermek için her yerden çağrılar geliyor. Hakikaten bir facia ile karşı karşıyayız. Tüm Ordu coğrafyası, tüm fındık coğrafyası böyle. Sadece fındığın meyvesi değil, fındık ağacının dalları dahi zarar görmüş. İnanılmaz bir şey. Bahçelerde yapılan tespitlerde 100 yanık var. TARSİM görevlileri zaten 97 vermiş, 100 vermiş. 200-700 rakım arasında 32 ile 100 arası,  ağırlıklı olarak 80'in üzerinde yanık tespitleri var. Her yer böyle. Fatsa'dan aradılar, Ünye'den aradılar. Coğrafyamızın her tarafından çığlık yükseliyor. Herkesi sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum. Hükümeti de buradaki vatandaşın zararını bir an önce tazmini konusunda adım atmaya çağırıyorum. Bu üretici her zaman devletine baktı. Devlet de bu yıl üreticiye bakacak.” dedi.

 

Sigorta yaptıranların da zararın karşılanması noktasında gerekenin yapılmasını beklediklerini söyleyen Adıgüzel, “Burada da vatandaşın bir şikayeti var. Tespitlerin sağlıklı yapılmasını istiyor. 80-90 yanık olan yere daha aşağıda zarar tespit yapılmak istendiği bilgileri geliyor. İmza atmayın, bilirkişi isteyin, hukuki yollardan hakkınızı arayın, bize de bildirin kardeşim. Herkes işini doğru yapacak. TARSİM görevlileri de doğru yapacak ve vatandaşın hakkını ödeyecek. Biz de bunu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, medyada, gereken her yerde dile getireceğiz.  Hakikaten burada bir felaket yaşanıyor. Türkiye'nin 1 numaralı tarım ihraç ürünü bu yıl tamamen zarar görmüştür. Daha mart ayındayız. Bundan sonraki dönemde de  ilave koşulların kalan az sayıdaki ürüne de zarar vermesi olasıdır. Bu yıl ürün alamayacak üreticiye acilen ilave desteklemelerin planlanması gerekiyor.”