FINDIĞIN TAHTI SALLANIYOR MU?

Türkiye, dünyanın en büyük fındık üreticisi konumunda. Ancak son yıllarda fındık bahçelerinde küllenme, yeşil kokarca ve fındık kurdu gibi zararlılar nedeniyle ciddi verim ve kalite kaybı yaşanıyor. İç tüketimdeki azalma da buna eklenince, Türkiye’nin dünya fındık üretiminde yüzde 80’leri bulan payı, yüzde 65’e düşmüş durumda. Sektör temsilcileri, gerekli önlem alınmazsa, pazar payının daha da aşağılara çekileceğinden endişeleniyor.

 

RAKİPLER ATAKTA

Türkiye fındıkta bu sıkıntılı günleri geçirirken, rakipler de boş durmuyor. Türkiye’nin fındıkta en büyük rakipleri ise ABD, İtalya ve yeni yeni ön plana çıkan Gürcistan. Bu ülkelerin yeni fındık politikaları ile üretimlerini artırdıklarını belirten Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, “Türkiye’de dekar başına verim 80-90 kilogram. ABD’de 260-28, İtalya’da 150-160 ve Gürcistan’da da 180-220 kilogram” dedi.

 

EN BÜYÜK MÜŞTERİ NUTELLA

Türkiye için önemli bir tarım ürünü olan fındığın yüzde 80’i çikolata sanayiinde, yüzde 10-12’si unlu mamullerde, yüzde 3-4’ü çerez olarak, kalanı ise dondurma ve yağ sektöründe kullanılıyor. Nutella’nın üreticisi olan İtalyan Ferrero şirketi, Türk fındığının en büyük alıcısı.

 

'TMO ÜRÜNÜ SATSIN'

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), 2018’de yıl boyunca yeni hasatla birlikte düşük seyreden fiyatları yukarı çekmek amacıyla fındığın kilogramını 14 liradan satın aldığını belirten İlyas Edip Sevinç, “TMO’nun elindeki stokları piyasaya sürmemesi nedeniyle, fabrikalar yüzde 25 kapasiteyle çalışıyor. İşçi alımını da düşürüyor” dedi.