ÇALIŞACAK İŞ YOK DENİYOR AMA...

İŞKUR, 81 ilde 99 bin 806 işyerini ziyaret ederek yüz yüze görüşmeler yaparak, piyasa analizi yaptı. Türkiye genelinde yapılan araştırma kapsamında yer alan işyerlerinin en fazla faaliyet gösterdiği sektörler; İmalat, Toptan ve Perakende Ticaret ve İnşaat sektörleri olarak belirlendi.

Ordu ilinde araştırma kapsamında ziyaret edilen 20+ istihdamlı işyerleri faaliyetlerine göre incelendiğinde; en fazla işyerinin İnşaat sektöründe olduğu görülmekte. Bu sektörü Toptan ve Perakende Ticaret ile İmalat izlemekte.

Ordu ilinde 20+ istihdamlı her 100 işyerinden 16’sında açık iş olduğu tespit edildi. Ordu genelinde açık iş oranı % 1,6 olarak hesaplandı. En yüksek açık iş oranına sahip sektör Gayrimenkul Faaliyetleri oldu. İşverenlerin açık işleri için en çok talepte bulundukları meslekler Müşteri Hizmetleri Görevlisi/Asistanı, Makineci (Dikiş) ve Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş’ tır. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri ise İletişim ve İfade Yeteneği, Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe ile Fiziki ve Bedensel Yeterlilik’tir. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok İŞKUR ve Gazete-İlan vb aracılığı ile aramakta. 

Araştırma kapsamındaki 20+ istihdamlı işyerlerinin %26,6’sında en az bir meslekte eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi. Eleman temininde güçlük çekilen mesleklerde ilk üç sırada Makineci (Dikiş), Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş Ve Kamyon Şoförü meslekleri yer almakta.

Ordu ilinde araştırma kapsamındaki işverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 3,8 oranında artmasını öngörmekte. En fazla net istihdam artışı beklenen sektörler Madencilik ve Taş Ocakçılığı, Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetler ile İnşaat’tır. İl genelinde net istihdam artışının en fazla Makineci (Dikiş), Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş ve Otopark Görevlisi mesleklerinde olması beklenmektedir.