BAKAN SOYLU'DAN STOKÇULARA 12 SAAT SÜRE

Türkiye’de Coronavirüs nedeniyle tedbirler üst düzeyde alınmaya devam ediyor. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Coronavirüs salgını Türkiye’de de etkili oluyor. Şuana kadar 30 vatandaşımızın hayatını kaybettiği salgınla ilgili büyük bir mücadele veriliyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (salgın) ilan edilen Coronavirüsle ilgili Türkiye’de acil durum komitesinin yaptığı değerlendirme toplantısında salgınla ilgili Türkiye Cumhuriyeti Devleti de üst üste tedbirler almaya başladı.

 

Virüsten korunmak için vatandaşların da yoğun talep gösterdiği, sağlık camiasının büyük ihtiyacı olan Cerrahi maskelere talep arttı. Ancak bazı cerrahi maske üreten firmalar, ürettikleri maskeleri dış piyasaya fahiş fiyata satmak için iç piyasaya sürmekten kaçınıyorlar.

 

Bu durum karşısında harekete geçen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Maske yapan firmalara gerekli süreleri verdik.. Eş zamanlı olarak yaptığımız baskınlarda maske stoku yapan firmalar tespit ettik. 10-12 saat süreleri daha var. Yarın fabrikalarına el koyarız. Hiç bundan çekinmeyiz. Buna yetkimiz var.”

 

Bakan Soylu 21 Mart Cumartesi günü ilgili birimlere bir genelge yayınlayarak, Sağlık malzemeleri üreten, depolayan tüm işletmelerin gerektiği takdirde l konulup Sağlık Bakanlığı’na devredilmesi için çalışma yapılmasını istedi.

 

“FABRİKALARINA EL KONULACAK”

Süleyman Soylu imzasıyla yayınlanan ve İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne gönderilen Genelgede şöyle denildi;

“Sağlık Bakanlığı'nın 20.03.2020 tarihli yazısının anlaşılacağı üzere bazı firmalar başta sağlık çalışanları olmak üzere vatandaşların ihtiyaç duyduğu N-95 koruyucu maske, cerrahi maske, koruyucu tulum, koruyucu gözlük, gibi tıbbi malzemeleri dünya üzerindeki birçok ülkede oluşan talep kapsamında yüksek fiyatla satmak beklentisi ve arayışı nedeniyle iç piyasaya vermekten kaçırdıkları bu durumunda ülkemizde salgınlar mücadeleyi zorlaştıracak başta sağlık çalışanları olmak üzere birçok vatandaşımızın hayatını riske atmaktadır.

 

Bu kapsamda 1959 yılında yürürlüğe giren umumi hayata müessir afet Dolayısıyla alınacak tedbirler yapılacak yardımlara dair kanun Türkiye Afet Müdahale Planının Plan Türleri Ve Entegrasyonu maddesi hükümleri çerçevesinde ülkemizde normal hayatı durduran veya kesintiye uğratan acil müdahale gerektiren Cavit 19 pandemi salgını önlemek Vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamak için Sağlık Bakanlığı'nın ilgili birimleri ile koordineli olarak anılan malzemelerin üretimini, ticaretini yapan gerçek ve tüzel kişilere ait her türlü Fabrika, Depo, Ambar, Ecza Deposu, Eczane, Medikal Malzeme, satan işletmeler ve benzeri yerlerdeki malzeme stoklarının tespit edilmesi ve gerekli görülen durumlarda belirtilen mevzuat hükümlerince kararlar alınarak el konulması Bu işlem sırasında sayım ve Döküm titizlikle yapılması sanat ve belge ile teslim alınıp aynı usul ile Sağlık Bakanlığı yetkililerine teslim edilmesi hususunda gereğini ve Bilgilerinizi arz ve rica ederim”