ŞİMDİ DE BEREKET TANRISI BULUNDU

Kurul’da tarih fışkırmaya devam ediyor. M.Ö. 120 – M.Ö. 63 yıllarında Kurul Kalesi’nde hüküm süren Pontus Kralı 6. Mithridates dönemine ait eserler, 8 yıldır süren kazı çalışmalarıyla gün ışığına çıkıyor.

Altınordu’ya bağlı Bayadı Mahallesi’ndeki 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi’nde geçtiğimiz yıl yapılan kazılarda, Türkiye'de tahtında oturan ilk Ana Tanrıça Kibele heykelinin ardından, 3 heykel daha bulundu. Bu devam eden kazılarda, Bereket Tanrısı Dionysos, Pan ve Riton heykelleri bulundu.

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Şenyurt başkanlığında devam eden kazılarda yeni eserler gün ışığına çıkartılıyor. Yeni bulunan eserlerin 2 bin 100 yıllık olduğu ifade edildi.

Devam eden kazılarla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Şenyurt, “Bu yeni buluntu grubumuz yeni bir tanrıyı, Kibele'nin partneri olan Anadolu kökenli bir tanrıyı karşımıza çıkartıyor. Bu da Dionysos. Yeni bulduğumuz bu buluntular, pişmiş topraktan yapılmış bir tane çocuk Dionysos ve onu yetiştiren tanrı Pan figürü, yine Dionysos kültü ve tanrı Pan'la ilişkili olan keçi biçimli hayvan şeklindeki kaplar. Bunlar törenlerde kullanılan kaplardır. Böyle bir grup bulduk.” dedi.