FİYATI ŞUANDA 20 LİRA

Gürgentepe Ziraat Odası (GZO) Başkanı Akın Çalış, Gürgentepe Çoban Fasulyesi’ne coğrafi tescil alarak üretimi ticari hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Projenin Gürgentepe Tarım İlçe Müdürlüğü ile Gürgentepe Ziraat Odası’nın birlikte yürüttüğü bir proje olduğunu belirten GZO Başkanı Çalış, “Bu projemize DOKAP da (Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı) destek oluyor. Bu Gürgentepe’ye has bir fasulye çeşidi. Çok da değerli fasulye çeşidi. Şu anda burada birkaç mahallemizde yetiştirilen bir ürün. Özellikle eski bir mahalle muhtarımız bunun üzerinde çok duruyordu. Biz de bunu sahiplendik. Biz 60-50 dönümde böyle bir çalışma yapmak istiyoruz. Bunun altyapısı ile uğraşıyoruz şu anda. Bu iyi bir çalışma olacak.” dedi.

Hedef üretimi 20 tona çıkarmak

Gürgentepe Çoban Fasulyesi’nin şu anda 2 ton civarında üretildiğini aktaran GZO Başkanı Çalış, “Biz bunu 20 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefe de 2-3 yıl içinde varmayı arzuluyoruz. Buradan inşallah çiftçilerimize hatırı sayılır bir gelir getireceğiz. Gürgentepe Çoban Fasulyesi’nin şu anki kilo fiyatı 20 TL. Bu çalışmalardan sonra da fiyat bu seviyelerde kayırsa güzel olur. Gürgentepe Çoban Fasulyesi’ni diğer fasulyelerden ayıran şey tadıdır, aromasıdır. Yemeğinin lezzetli olmasıdır. Kolay pişmesidir. İnşallah önümüzdeki yıl bu çalışmalardan iyi neticeler alacağız. Gürgentepe Çoban Fasulyesi şu anda hemen hemen her mahallemizde var ancak herkes ihtiyacı kadar üretiyor. Biz bunu ticari olarak dönüştürmeyi planlıyoruz. Çalışmalarımız o yönde.” diye konuştu.

Akkuş Şeker Fasulyesi çığır açmıştı

Ordu’da şu anda Akkuş Şeker Fasulyesi’nin coğrafi tescili bulunuyor. Akkuş Ziraat Odası’nın yaptığı çalışma sonrası tanınırlığı ve talebi artan Akkuş Şeker Fasulyesi’nin fiyatı 2-3 TL’den 15 TL’ye çıkmıştı. Türkiye’nin çeşitli illerinden sipariş alan Akkuş Şeker Fasulyesi’ne başta Avrupa olmak üzere yurt dışından da talep gelmeye başlamıştı.