REKOLTE VE FİYAT OYUNLARI

Fındıkların artık toplanmaya başlandığı bugünlerde ne rekoltenin nede fiyatın belli olmaması üreticilerin tepkilerine neden oluyor. İl Tarım Müdürlükleri tarafından yapılan çalışma sonrasında 650 bin ton olarak tahmin edilen 2017 fındık rekoltesiyle ilgili rapor bakanlığa teslim edilmişti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunulan tahmini rekolte çalışmalarının sonucunun 15 Temmuz’da kamuoyuyla paylaşılacağı açıklanmasına rağmen aradan geçen 20 günlük sürede halen resmi açıklama gelmedi.

Faruk Çelik’in ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na getirilen Ahmet Eşref Fakıbaba’nın önünde duran 2017 tahmini fındık rekoltesi sonuçlarının halen açıklanmaması milyonlarca Karadenizli üreticiyi tedirgin ediyor.

AŞIRI SICAKLAR FINDIĞI YAKTI

Geçtiğimiz hafta yaşanan aşırı sıcakların ardından rekoltede ciddi kayıplar olduğu konuşuluyor. Başta Ordu olmak üzere fındık bölgelerinde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle birçok bahçede fındıklar tamamen yanarken, manzarayı görenler ‘sanki sonbahar geldi’ demekten kendilerini alamıyor. Bu durumda tahmin edilen 650 bin fındık beklentisinin gerçekleşmeyeceği ve olacak rekoltenin 650 bin tonun en az 100 bin altında olacağı değerlendirmeleri yapılıyor.

BAKANLIĞIA BASKI MI YAPILIYOR?

Bu durumdan rahatsız olan ihracatçıların bakanlığa baskı yaparak rekoltenin açıklanmasını geciktirmeye çalıştığı şeklinde yorumlar yapılırken, geçen sezon başında 15 lira olan fiyatların daha sonra beklenmedik şekilde 8 liraya düşürülmesinin ardından bu sezonda da fındık fiyatının bu seviyelerde tutulmak istendiği iddiaları yüksek sesle dillendiriliyor. TMO’nun bu senede fındık alacağının açıklanmasına rağmen fiyatın belirlenmemesi bu yorumları güçlendirirken, ‘bakanlığın üstünde baskı mı var?’ sorularını akıllara getiriyor.