'BİZ TARİHİ YAPILARI TEĞET GEÇTİK'

Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 metre uzunluğundaki Yeşil Yol projesi için tepkiler sürerken, Orduluların içini rahatlatan açıklama Ordu Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dair Başkanı Abdulkadir Hatipoğlu’ndan geldi. Samsun'dan Hopa'ya kadar Karadeniz yaylarını yüksek rakımdan, denize paralel bir şekilde birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol Projesi'nin yayla ve yüksek dağ ekosistemine zarar vermeyeceğini söyledi.

TARİHİ YERLERE DOKUNULMAYACAK
Hatipoğlu yaptığı açıklamada, “Yeşil Yol projesi ile ilgili bazı yerlerde eylemler yapılıyor. Tabi oralara baktığımız zaman tarihi yapıların dikkate almadıklarını gözlemliyoruz. Biz ihaleye çıkmadan önce yolun projesini yaptık. Orman Müdürlüğü, tarihi yapılara bakan yerlerden bütün her taraftan izinlerimizi aldık ve ondan sonra imalata başladık. Biz tarihi yerlerden ve meralardan teğet geçerek, ormanlık arazilerden geçiyoruz. Biz mevcut güzergaha uyarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

YAYLALARIN DOĞALLIĞI KORUNMALI
Ordu Şehir Plancıları İl Temsilcisi Birol Yılmaz ise yaylalara yapılacak olan 5 yıldızlı turistik yerlerin yaylaların dokusunu bozacağını söyledi. Yılmaz, “Proje özünde ve amaçladığı bölgenin turizm potansiyelini hayata geçirerek gerek istihdam noktasında gerekse bölgenin kalkınması noktasında ciddi bir yatırım olarak görülmekle birlikte, bu ve buna benzer projelerde doğanın ve doğal yaşamın nasıl bir tahribata uğradığı geçmişte yapılan pek çok projede kanıtlanmış bir gerçektir. Buna en yakın örnek Samsun Sarp sahil karayolu projesidir. Maalesef bu tür projelerde Rant her zaman ön plana çıkmakta ve telafisi mümkün olmayan Doğa tahribatları yaşanabilmektedir. Turizme açılması öngörülen yaylalarımızda bugün süregelen bir yayla yaşamı bulunmakta bu yaşam tarzı belgesellere dahi konu olabilmektedir. Kendine has florası, faunası bulunan bu doğal zenginliklerin turizme kazandırılması adına ulaşımı kolaylaştırmak ve tesisleşmek bu doğallığı bitirmek anlamına da gelebilir. Bu hassasiyetlerin gösterileceği noktasında kesinlikle karamsarız. Yaylalarımızın doğallığını ve güzelliğini yok etme tehlikesini görmezden gelemeyiz. Otel- Motel yapmak yerine pansiyonculuğu teşvik etmek, Ulaşımı kolaylaştırmak yerine yaylalarımızı çok iyi tanıtarak tüm zorluklarına katlanarak buralara gitme arzusunu yaratabilmek daha doğru bir proje olur” diye konuştu.

                                                                                                             Kaynak: Ordu Olay