STRES VE ÖFKEMİZLE BAŞ EDEBİLİR MİYİZ?

Çağımızın en büyük dertlerinden biridir stres ve öfke. İşte bunun için ODÜ Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ODÜSEM)'in organize ettiği ve Psikolog Mihriban Korkmaz tarafından "Stresle Baş Etme Yöntemleri ve Öfke Kontrolü" adlı seminer, Ziraat Fakültesi Başak Seminer Salonunda gerçekleştirildi.

Ordu Halk Sağlığı Merkezi'nde görevli Psikolog Mihriban Korkmaz, çok sayıda öğrencinin katıldığı seminerin ilk bölümünde stresin insan yaşamındaki yerini, hayatı nasıl etkilediğini ve stresle başa çıkma yöntemlerini irdeledi.

"Stres kontrol altına alınabilir."
Stresi, hayatın kaçınılmaz bir parçası ve genellikle olumsuz ve zararlı bir durum olarak görme eğiliminde olduğumuz bir kavram şeklinde tanımlayan psikolog Mihriban Korkmaz, stres unsurunun yaşam devam ettikçe var olacağını, stresi tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını ancak kontrol altına alınabileceğini vurguladı. "Stresle başa çıkmak, stresin etkisini hep olumlu düzeye tutabilmeyi öğrenme anlamına gelir. Stresle baş edebilmek için yaşadığımız duruma bakış açımızı değiştirmemiz gerekebilir. Zorlukları bir tehdit olarak değil, yeteneklerimizi sınayabileceğimiz bir fırsat, bir “mücadele” olarak değerlendirdiğimizde başımıza gelen olayı kendi avantajımıza döndürüp stres düzeyini azaltabiliriz."

Optimum düzeyde stresin bizleri motive ederek olgunlaşmamıza katkıda bulunabileceğini ancak aşırı, sürekli ve etkin bir şekilde başa çıkılamayan stresin ise bireyin psikolojik ve bedensel sağlığını bozucu olumsuz etkiler yaratabileceğinin altını çizen psikolog Mihriban Korkmaz, seminerde dağıttığı anket formları ile de katılımcıların stres düzeylerini ölçmelerini sağladı.

"Öfkeyi yapıcı bir şekilde yönetmek elimizde"
Psikolog Mihriban Korkmaz, seminerin ikinci bölümünde ise öfke kontrolü üzerinde durdu. Korkmaz, öfkenin yaşanması gereken kontrol edilebilir bir duygu olduğunu belirterek öfkenin yaşanma biçiminin onu iyi ya da kötü kıldığını söyledi.

“Öfkemi amacıma ulaşmayı engellemeyecek bir tarzda nasıl ifade edebilirim?” sorusunun yanıtı üzerinde düşünmek gerektiğini ifade eden Korkmaz, öfke kontrolünün yapıcı bir şekilde yönetilebileceğini şu şekilde ifade etti: "Öfke yönetiminin amacı; saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisini kazanmasıdır. Kızgınlığa yol açan insanları, olayları yok edemezsiniz, onlardan kaçamazsınız, onları değiştiremezsiniz. Yapabileceğiniz tek şey bu insanlar ya da olaylar karşısında gösterdiğiniz içsel ve dışsal tepkilerinizi kontrol edebilmek, onları yapıcı bir şekilde yönetebilmektir."